Soldaten sterven niet op slagveld maar gewoon thuis, door zelfmoord

Elke anderhalf uur sterft een Amerikaanse soldaat. Niet op het slagveld maar gewoon thuis, of op hun werk. Het zijn veelal veteranen uit Irak en Afghanistan die zelfmoord plegen. Er is een ware zelfmoord-epidemie in het Amerikaanse leger.


Er sterven 25 keer meer soldaten door zelfmoord dan op het slagveld. Om de anderhalve dag komt een soldaat uit de Verenigde Staten om in Irak of Afghanistan. Elke 80 minuten pleegt een veteraan zelfmoord. Dat zijn ruim 6500 zelfmoorden per jaar. 20 procent van alle zelfmoorden in de VS zijn veteranen, terwijl maar 1 procent van de bevolking in Irak en Afghanistan heeft gediend.
De zelfmoorden zijn maar een deel van het verhaal. Vele veteranen raken ook op het verkeerde pad en plegen misdaden of raken verslaafd aan drugs en alcohol.
Een het Post Traumatische Stress Syndroom - PTSD - maakt veel slachtoffers.
Veel meer dan in vroegere oorlogen overleven soldaten zware verwondingen, bijvoorbeeld aan het hoofd. Dit is weer het gevolg van de veel betere medische zorg voor gewonde soldaten: Minder doden dus , maar meer probeemgevallen. En van die probleemgevallen sterven er nu duizenden. Niet op het slagveld maar door zelfmoord.

Bron(nen):   360mag  NYT