De psychologische reden waarom sommigen nu al kerstversiering ophangen

Nu de dagen steeds guurder en donkerder worden, is het aftellen naar Sinterklaas en kerst echt begonnen. De eerste glinsterende kerstmannen en flikkerende feestlichten zijn alweer achter de ramen te zien. Wat zegt dit over deze vroege kerstvierders?

We vieren kerst in Nederland van oudsher niet zo uitbundig als bijvoorbeeld in Amerika, maar ook bij ons duiken er steeds meer wild versierde huizen op in het straatbeeld. De ongeschreven regel dat pas na Sinterklaas de kerstboom op mag worden gezet, is niet meer heilig.

Psychoanalist Steve McKeown legt aan de Britse website Unilad uit: “Hoewel er verschillende redenen kunnen zijn waarom iemand obsessief vroeg kerstdecoraties wil ophangen, zijn de meest voorkomende motieven nostalgisch, om de magie van vroeger te herbeleven of om te compenseren voor verwaarlozing uit het verleden."

“In een wereld vol stress en angst zien mensen graag dingen die hen blij maken en kerstdecoraties roepen die sterke gevoelens uit hun kindertijd op. Versieringen zijn simpelweg een poort naar die magische emoties van toen je jong was. Door vroeg kerstdecoraties op te hangen, verleng je die gevoelens van opwinding. Misschien doen de feestdagen je denken aan een periode dat een geliefde nog leefde. Of misschien herinnert een kerstboom je aan hoe je je voelde toen je nog in de Kerstman geloofde”, zegt McKeown.

Uit onderzoek blijkt dat mensen die zichtbare kerstversieringen ophangen als vriendelijker en socialer worden gezien door hun buren. Passanten worden blij van een vrolijk versierd huis en de aanblik van een volgehangen en lichtgevende kerstboom in de huiskamer.