Helft Belgische asielzoekers binnen twee jaar na verblijfsvergunning aan het werk

55 procent van de asielzoekers, die in 2005 in België een verblijfsvergunning kregen, is twee jaar later aan het werk. Dat blijkt uit onderzoek van de KU Leuven en de Vrije Universiteit Brussel. "Mensen die via een asielprocedure in ons land komen, worden vaak als niet productief en afhankelijk van onze sociale zekerheid gezien, maar ze krijgen dat label ten onrechte opgeplakt, zegt Johan Wets van de KU Leuven tegen De Morgen. ''Vaak hebben ze een goede talenkennis en zijn ze hoger opgeleid, waardoor ze goede kansen hebben om werk te vinden".
Bijna 80 procent van het totaal aantal immigranten in België valt onder de noemer asielzoeker. "Algemeen kan je zeggen dat asielzoekers tegenover huwelijksmigranten zelfs enkele troeven hebben: vaak zijn het niet de armsten, zijn ze politiek actief en hoger opgeleid,'' vervolgt de onderzoeker. ''En wat verder opvalt is dat hoe armer het land waar de migranten vandaag komen, hoe beter ze het bij ons in verhouding doen.''
Veel asielzoekers vinden in eerste instantie werk bij een lokale overheid, via het OCMW (Belgische sociale dienst) op basis van artikel 60, bedoeld om mensen die buiten de arbeidsmarkt zijn gevallen weer te laten werken. Het onderzoek is gebaseerd op cijfers van asielzoekers die in 2005 een generaal pardon kregen.

Bron(nen):   De Morgen      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  Ik wil graag de definitie zien van die “aan het werk”.
  In de praktijk komt dit neer op een (verplichte)tewerkstelling door het OCMW onder ‘Artikel 60’. Het contract loopt zo lang wat nodig is om in aanmerking te komen voor een werkloosheidsuitkering en het loon wordt betaald door de overheid.
  Niks ‘werken’ aan dus …

  • Vogelbeest

   Voor de niet-Belgen: OCMW = bijstand. Dus belastinggeld.
   Stempelen = uitkering.

   (in antwoord op Windows 8)
 2. Burgermans

  België
  België
  Bel-gi-e

 3. Robin

  En de andere helft?

 4. Vogelbeest

  Verkort die asielprocedure nou gewoon eens tot 1 of 2 weken. Dan heb je geen zielige ingeburgerde Mauro’s die terug moeten naar een land wat ze niet kennen.
  En wij hoeven ze niet 10 jaar lang op onze kosten in leven te houden en ook nog eens de kosten voor al die advocaten en rechters te betalen.
  1 asielzoekerskamp is dan genoeg. Bij afwijzing niet op straat zetten maar gelijk in een vliegtuig terug. Dat mag op onze kosten want dat is veeeeel goedkoper dan jarenlang in een kamp te zitten.

 5. Karl Ruprecht Kroenen

  Laten we niet vergeten dat de asielzoek-industrie een goedlopende geldstroom creëert waarin heel veel mensen hun voeten baden en daarom alleen al wordt dat systeem wat wij nu hebben in stand gehouden.

  Er wordt een duur ministerie in stand gehouden, advocaten hebben werk, de IND ambtenaren hebben werk, enz enz , er hangen heel wat banen aan deze sector vast.

  Het is altruïsme dat wat mag kosten, uit een ander zijn zak weliswaar…

Reacties niet toegestaan