NASA lanceert raket naar de maan

Samenleving
door anp
woensdag, 16 november 2022 om 8:02
ruimtevaartorganisatie nasa lanceert raket naar de maan1668582981
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft woensdag een raket naar de maan gelanceerd. De onbemande missie Artemis I moet de weg vrijmaken om over een paar jaar weer astronauten op de maan rond te laten lopen. Als alles goed gaat, keert het vaartuig rond 11 december terug op aarde.
Het was de derde poging om aan de vlucht te beginnen. In augustus ging het vertrek niet door omdat het niet lukte een van de vier raketmotoren op de juiste temperatuur te krijgen. In september, in de aanloop naar de tweede poging, werd een lek ontdekt toen de brandstoftank werd gevuld met vloeibare waterstof. Daarna moest de raket ook nog een keer terug naar de hangar om te schuilen voor de zware orkaan Ian.
Het is de eerste vlucht in het nieuwe maanprogramma van de Verenigde Staten. Dat land wil over enkele jaren weer mensen naar de maan en terug brengen, voor het eerst sinds 1972. Daarvoor is de krachtigste raket ooit gebouwd, het Space Launch System (SLS). Helemaal boven in die draagraket zit het nieuwe vaartuig dat naar de maan en terug moet, de Orion. In het voorste, Amerikaanse deel komen de astronauten te zitten. Het achterste deel, dat voor energie en voortstuwing zorgt, is door Europa ontwikkeld. De zonnepanelen die elektriciteit opwekken komen uit Leiden.