Japanse diplomaat: ‘Stort Fukushima reactor 4 in, dan wordt leven op aarde weggevaagd’

De nucleaire ramp in de Japanse kerncentrale Fukushima kan uitmonden in een nog grotere catastrofe, eentje die alle leven op aarde zou kunnen wegvagen. Dat zegt de Japanse diplomaat Akio Matsunura, meldt De Morgen.
Oud-diplomaat Mitsuhei Murata bevestigt dit. Het probleem zit volgens Murata vooral in reactor vier. "Als de zwaar gehavende reactor 4 instort, zullen we alle zes de reactoren moeten opgeven vanwege de vrijgekomen radioactiviteit", zegt de voormalig ambassadeur in Zwitserland. "Maar dat zou ook gevolgen hebben voor het bad met gebruikte splijtstof waarin 6.375 staven met splijtstof zitten en dat op 50 meter van reactor 4 ligt".Er zijn 11.421 niet beschermde radioactieve staven splijtstof op de Fukushima-site, 85 keer de hoeveelheid Cesium 137 die bij de kernramp in Tsjernobyl vrijkwam. Als reactor 4 instort zou het minstens 50 jaar duren om het vrijkomen van radioactiviteit te stoppen.
Murata benadrukt dat de radioactieve brandstofstaven niet zijn ingekapseld maar aan de lucht zijn blootgesteld op de tweede verdieping van reactor 4. 

Mocht het gebouw instorten door bijvoorbeeld een nieuwe aardbeving, of als er water wegsijpelt, dan zou dat een wereldwijde ramp veroorzaken. Hij beseft dat de verantwoordelijkheid van Japan tegenover de rest van de wereld "onmetelijk" is. Zo'n ramp zou het leven op aarde eeuwenlang onmogelijk maken.

Bron(nen):   De Morgen  OpEdNews  Akio Matsumura