Getuige: Poch vervolgd, zodat Zorreguieta vrijuit ging

Nederland werkte mee aan het proces tegen piloot Julio Poch, zodat de Argentijnse justitie Jorge Zorreguieta, staatssecretaris tijdens de junta, ongemoeid zou laten. Dat zei Michiel Meijer, voormalig president-directeur van luchtvaartmaatschappij Transavia, gisteren bij de rechtbank in Den Haag, schrijft het NRC. Hij zou zich baseren op uitspraken van officier van justitie Guus Schram. Meijer werd via een videoverbinding onder ede verhoord door de rechtbank in Buenos Aires, waar Poch terechtstaat. De piloot is ervan beschuldigd ‘dodenvluchten’ te hebben uitgevoerd voor de Argentijnse junta (1976-1983), waarbij ‘subversieven’ uit het vliegtuig werden gegooid. Meijer over Schram: “Hij zei me dat er in het onderzoek tegen Poch hogere belangen waren die ik me waarschijnlijk niet kon voorstellen. Ik vroeg Schram of hij doelde op de relatie van deze zaak met het Koninklijk Huis, een gerucht dat toen al in bredere kring werd gehoord. Hierop gaf hij geen antwoord, maar uit zijn lichaamstaal maakte ik op dat ik gelijk had.” Ook was Meijer verontwaardigd over de politie. Die zou twee piloten van Transavia “met arrestaties hebben gedreigd” als ze niet zouden zwijgen. Verder zei hij nog dat ''het OM er altijd van overtuigd is geweest dat Poch schuldig was, nog voordat er bewijs was gevonden.” Volgens het Openbaar Ministerie heeft officier van justitie Guus Schram “nooit iets gemerkt van enige invloed van wie dan ook buiten het OM” in de zaak-Poch.

Bron(nen):   NRC      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. vandehoedenderand

  Je moet ook geen subversief zijn.
  Da’s raar. Afwijkend gedrag.

 2. Robin

  “…maar uit zijn lichaamstaal maakte ik op dat ik gelijk had”. Daar kom je een eind mee in een rechtszaal. Maar om een samenzwering theorie de wereld in te helpen is het net genoeg.

 3. WildersFanBoy

  Ik zal er geen moment van opkijken als dit bericht waar blijkt te zijn. Het zal niet de eerste keer zijn, en zeker niet de laatste keer, dat het koningstuig de hand boven het hoofd wordt gehouden.

  • Divert

   Het matcht anders totaal niet met alles wat er tot op heden op straat ligt.
   Argentinië heeft bijna 20 jaar de tijd gehad om Zorreguieta te vervolgen voordat zijn dochter iets kreeg met WA en heeft daar bijna 20 jaar geen aanleiding voor gezien. Dan is het wel vreemd om te suggereren dat de man niet wordt vervolgd omdat Nederland daar de hand in zou hebben.
   Poch daarentegen is gewoon door zijn directe collega’s en werkgever een oor aangenaaid/verlinkt op basis van uitlatingen die hij zelf heeft gedaan. Mogelijk verkeerd begrepen/aangedikt door al dan niet rancuneuze collega’s, or whatever, maar die bal is gaan rollen door toedoen van hemzelf.
   Je kan overal een complot in zien.
   Het enige complot dat ik zie is een Transavia bestuurder die zijn handen in onschuld probeert te wassen nadat Transavia ook geen frisse rol heeft gespeeld in de zaak Poch.

   (in antwoord op WildersFanBoy)
 4. knier

  En natuurlijk is het wachten op de elkaar verdringende Oranje fans die alles te ontkennen en te ontzenuwen,want iedereen weet toch hoe geweldig “ze” het doen,hoe vaderlandslievend ze zijn,er echt helemaal niks mis is met schoonpappa en ze helemaal nooit iets zouden doen wat indruist tegen normale rechtvaardige normen en waardes.
  Kots en kots misselijk word ik van die oplichters en de de schapen die er maar als onnozelen achteraan blijven huppelen.

 5. Meneer Dick

  Als er een internationale enquête wordt gehouden, dan blijkt de immense populariteit van ons Koningshuis, vast nog populairder dan het Britse Koningshuis. Vooral in Duitsland, Oostenrijk en andere Europese landen zonder eigen Koningshuis zijn onze oranjes populair, en natuurlijk in Argentinië en andere Latijns Amerikaanse landen.

Reacties niet toegestaan