Fotograaf: nog veel lichaamsdelen op rampplek MH17

Botten, een stuk schedel, haren. Op de rampplek van vlucht MH17 liggen nog altijd lichaamsdelen. Dat heeft ANP-fotograaf Pierre Crom gezien, zo liet hij zaterdag vanuit Oekraïne weten. Crom trof de lichaamsdelen aan op een verbrand stuk veld. Daar werd kort na de ramp een deel van het vliegtuigwrak weggetakeld en zijn toen meerdere lichamen gevonden. ,,Ik heb botten gezien, soms wel van ongeveer 20 centimeter lang. En ook een stukje schedel en haren'', aldus Crom.
Een Nederlands team van de MH17-repatriëringmissie haalde maandag in het oosten van Oekraïne twee koffers op van slachtoffers van de vlucht MH17. Dat gebeurde nadat eind vorige week mensen in de omgeving van de rampplek telefonisch melding hadden gemaakt van de vondst. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag is de veiligheidssituatie in en rond het gebied nog altijd fragiel. Vorige week ging een van de nabestaanden van een Nederlands slachtoffer zelf op zoek op de rampplek. Robby Oehlers zocht naar sporen van zijn nicht, die nog altijd niet is geïdentificeerd. Bij de crash kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Tot nu toe zijn 284 lichamen geïdentificeerd.

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. vandehoedenderand

  Met dank aan Rusland.

  • Prikker

   En in eerste instantie met dan aan Oekraïne voor het veroorzaken van de ramp en in laatste instantie aan de Nederlandse regering die te lamlendig is om deze slachtoffers op te halen.

   (in antwoord op vandehoedenderand)
   • vandehoedenderand

    Oekraïne heeft de ramp niet veroorzaakt. Dat hebben de terroristen die steun krijgen uit Rusland gedaan.

    Daarnaast is Nederland een klein land. Wij zijn geen wereldmacht meer, voor als u het niet wist. Die status is vooralsnog alleen voorbehouden aan de VS. Wij kunnen niet zomaar ons leger ergens heensturen, hoe rampzalig en vreselijk het ook is allemaal.

    (in antwoord op Prikker)
    • Prikker

     Dan weet u meer dan de rest van de wereld… of u fantaseert er vrolijk op los natuurlijk…
     Sowieso is het conflict een Oekraïnse aangelegenheid en voltrok de ramp zich door dat Oekraïns conflict.

     Iedereen vergeet dat het onze partners de Oekraïners zijn die het rampgebied bestoken. Het zijn niet de separatisten die daar vechten hoor, want die beheersen het gebied al.
     En met onze partners “kunnen” we blijkbaar geen afspraken maken over dit strategisch totaal onbelangrijk stukje bouwland… is dat niet vreemd ?

     (in antwoord op vandehoedenderand)
 2. kletsmajoor

  Hoe zeker is meneer Crom van z’n zaak? Hij heeft op één plek iets gezien dat hij als botten heeft geclassificeerd. Dat betekend niet dat het ook echt botten zijn en ook niet dat er overal in het rampgebied nog botten liggen.

  We hebben al eerder gezien dat men moest inbinden omdat de Oekraïense rampendienst veel beter werk had geleverd dan men dacht. Ik schat vooralsnog de expertise van de Oekraïense rampendienst voor het bergen van lichamen hoger in dan die van een fotograaf.

  Het lijkt me belangrijker eerst zeker te maken dat het hele gebied is afgezocht. Kaartjes lijken erop te duiden dat er nog gebieden helemaal niet doorzocht zijn.

Reacties niet toegestaan