Moet pesten strafbaar worden?

Uit een onderzoek van EenVandaag blijkt dat de meerderheid van de mensen (71%) vindt dat de wettelijke mogelijkheden om ernstige vormen van pesten strafbaar te maken verruimd moeten worden. Twee derde (63%) van de 26.000 mensen die meededen aan het onderzoek vindt dat het mogelijk moet zijn om pesters tussen de 12 en 18 jaar te dagvaarden, zodat zij een strafblad riskeren. Ruim de helft (56%) vindt het ook een goed idee om de ouders van pesters een boete te geven als het pesten niet ophoudt. EenVandaag ondervroeg ook 1400 jongeren. Van hen vindt slechts 44% het strafbaar maken van pesten een goed plan. Een veelgenoemde reden om dit niet te doen is dat de grens tussen plagen en pesten dun is. Ook beseffen pesters vaak niet wat de impact van hun gedrag is, zo zeggen jongeren. Er is bij hen ook weinig steun voor een strafblad voor pesters (42%) of het beboeten van ouders (32%). Een schorsing of taakstraf vinden veel jongeren een beter alternatief.

Bron(nen):   EenVandaag      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RhodBerth

  Doe toch eens normaal. Een strafblad geven aan een 15 jarige omdat hij iemand op school pest.

  Ja, pesten is naar en vervelend en verschrikkelijk.
  Maar kunnen we eens ophouden om alles wat naar en vervelend en verschrikkelijk is via de rechter te regelen en allemaal moreel verontwaardigd te zijn?

  Kinderen pesten. Daar moet je opvoedkundig mee omgaan, niet strafrechtelijk.

  • vandehoedenderand

   Ik houd er ook niet van. Alhoewel een forse prent voor ouders die niet kunnen opvoeden ik geen verkeerde gedachte vind. Ik zie ieder weekend doorgesnoven en stomdronken kinderen hele buurten slopen. Je vraagt je af waar de ouders zijn, óf ze er überhaupt zijn en waar ze in godsnaam mee bezig zijn.

   Dus als u zegt opvoedkundig, stem ik daar mee in. Maar het grote probleem vandaag de dag is dat veel ouders niet meer kunnen of willen opvoeden.

   Maar ik dwaal af.

   Verder geen ervaring met pesten. Nooit gedaan. Nooit gepest. Vond de meeste kinderen om me heen destijds al oninteressant. En op de middelbare school later (zelfstandig gym) werd nooit echt gepest.

   (in antwoord op RhodBerth)
 2. Burgermans

  Hoe zien ze dat voor zich? Honderdduizenden kinderen in de gevangenis? Politieagenten en camarabewaking op alle schoolpleinen en speeltuinen? LOL

Reacties niet toegestaan