Tachtigers slaan alarm over falende zorg: ‘Ik zit thuis vaak te huilen’

Joop van Rijn is 81 en zijn buurman Ben Oude Nijhuis is 82. Hun beider vrouwen zijn dementerend en verblijven in een instelling van het WZH in Den Haag. De oude mannen kunnen de slechte zorg niet langer aanzien, vertellen ze het AD. 'Ik zit thuis vaak te huilen.' De 'oppasser' Joop wordt door de oudjes wel 'de oppasser' genoemd. Vooral in het weekend houdt hij namelijk regelmatig de wacht als er tussen 14 en 16 nauwelijks medewerkers aanwezig zijn, zo vertelt hij. 'Er is nog geen incident geweest, maar mensen zouden bijvoorbeeld kunnen struikelen. En dan kun je zomaar te laat zijn.' Pillen in de asbak Van Rijn en Oude Nijhuis zitten beide in de cliëntenraad van de instelling. Meerdere keren trokken ze tevergeefs aan de bel. Ze wijten de misstanden aan bezuinigingen. Het personeel 'rent zich rot'. Oude Nijhuis: 'De pillen voor mijn vrouw worden neergezet en de medewerker vertrekt. Wachten tot ze zijn doorgeslikt? Geen tijd voor, hoor je dan. De pillen vind ik terug in de asbak. Of in haar broekzak. Levensgevaarlijk. Ze heeft onder meer diabetes en een hoge bloeddruk.' Niet schoon Oude Nijhuis doet zelf de was voor zijn vrouw. Een keer zat er 4 weken lang geen bh bij het vuile goed. 'Ik ging ernaar vragen. Niks. Weer vragen. En nog een keer. 6 weken later kreeg ze eindelijk een schone bh. Dat vind ik ronduit smerig.' Van Rijn: 'Soms is mijn vrouw niet verschoond. Dan staat ze even op en loopt de urine langs haar enkels. Ik ga altijd opgewekt naar haar toe, maar kom er vaak met een zwaar gemoed weer vandaan.' Rutte Op 1 januari worden veel zorgtaken overgeheveld van het Rijk naar de gemeenten. Veel mensen vrezen de gevolgen hiervan. Nergens voor nodig, zei Rutte gisteren. Hij ergert zich zelfs aan de 'onzin' die in media, maar ook door politieke partijen verkondigd wordt over de komende zorghervorming. 'Op tv zie je altijd de schrijnende gevallen'. Het komt allemaal wel goed, verzekert hij.    

Bron(nen):   AD      

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Paulus

  Door mijn werk heb ik de afgelopen jaren meerdere ernstige incidenten meegmaakt tgv falend toezicht in verpleeg en verzorgingshuizen. Aan de verpleging ligt het niet. Die lopen de benen uit de r**t. Ook mijn vrouw , die wijkverpleegkundige is, komt in schrijnende situaties, waar soms je hart van breekt.

  Maar we geven liever ons geld aan de EU, zodat mensen als Timmerfrans met riante salarissen naar huis kunnen , banken in verre landen gesteund worden en terroristische organisaties vette donaties krijgen.
  Als je het tot je door laat dringen, heb je aan 1 emmer niet genoeg.

  • Dead Silence

   En daarom is de grootste afvalbelt van werkend Nederland in Den Haag. Een enorm diffuus gezwel dat al onze resources assimileert en reduceert tot nul. Weg ermee.

   (in antwoord op Paulus)
  • vandehoedenderand

   Met het geld dat wij ‘geven’ aan de EU help je de bejaarden niet uit de brand. Dat is nog geen 1,5% van het BBP. Kijk eens naar wat er naar de zorg gaat. Per jaar. Dat is pas schrikken.

   Trieste verhalen allemaal hierboven. Dat ontken ik niet. Maar het is on-be-taal-baar. De verzorgingsstaat, die we nog steeds hebben, is te duur. Deal with it.

   Onderbuikgehuil van de hoogste orde weer. Alsof de bejaarden uit de brand worden geholpen als we van de EU af zijn. Wat een quatsch van de hoogste orde weer.

   Verder:
   http://www.helpage.org/global-agewatch/population-ageing-data/global-rankings-map/
   http://www.helpage.org/global-agewatch/population-ageing-data/global-rankings-table/

   (in antwoord op Paulus)
   • Apekool

    Maarrr, het is kennelijk niet onbetaalbaar om bijstandsuitkeringen te verstrekken voor mensen die thuiszitten – ik geef ze niet eens ongelijk want met werken wordt in eerste instantie je situatie slechter, zeker in kleinere banen.

    Werken is in Nederland-subsidieland onbetaalbaar gemaakt door alles kapot te belasten om een waaier van vage herverdelingsmechanismen te kunnen bedienen – dit alles ter meerdere eer en glorie van ons BBP, waardoor de staatsschuld en het begrotingstekort hanteerbaar lijken.

    Uiteraard zou het ook een goed idee zijn om bedrijven gewoon belasting te laten betalen, dat doen we uiteraard niet.

    (in antwoord op vandehoedenderand)
   • Peter van der Meijde

    de zorg is wel betaalbaar hoor als je ziet hoeveel er in de kas zit bij de zorg verzekeraars . en dan ook nog de salaris van die hoge heren in de zorg er bij optel dan valt dat best nog wel mee als je het dan ook echt in de zorg stopt dan kan het zelfs nog goedkoper worden voor ons . en wat denk je van al die asiel zoekers zij krijgen de zorg gratis wie betaald dat dan . wij dus met zijn allen . en onze oudjes laten ze creperen .

    (in antwoord op vandehoedenderand)
 2. druzhnik

  En Rutte staat erbij te lachen, en zegt dat het allemaal onzin is.

 3. broeder Martinus

  Nog bijzonderder alsje weet dat het de zoonvan moeder van Rijn de staatsecretaris is wie al deze ellende uitstrooit; Over zijn eingen moeder.

 4. nancyfromholland

  En Rutte zegt dat dit ‘onzin’ is? Die man moet zich SCHAMEN!!

 5. nancyfromholland

  De zorg is PRIMA betaalbaar. Alleen heeft deze regering liever dat de verzekeraars mega-winsten gaan halen en het geld steken in vastgoed en mega-bonussen.

 6. Templein

  Het kost de staat € 80.000 per jaar per dementerende bejaarde, zegt de staatssecretaris. Daar moet je toch wel iets voor kunnen doen!
  Uit Amsterdam hoorde ik dat familieleden geen extra geld aan de afdeling kunnen geven dat ten goede zou komen aan die afdeling. Dat zou ineens niet democratisch zijn. Dat geld moet dan naar het centrale (luxe) kantoor overgemaakt worden, die het centraal beheert.

  Waar blijven de kleine zorginstellingen die dit mensvriendelijker en transparant kunnen organiseren?

  Waarom gaan de media vooral in op wat de staatssecretaris wordt aangedaan? Daar gaat het toch niet om? Twee vrienden met dementerende vrouwen, beiden actief in de cliëntenraad hebben een probleem met de zorg en vinden geen gehoor binnen de instelling. Daar zouden de media zich meer op dienen te richten, want daar gaat het om.

  Daar is nog lang niet alles over gezegd wat nodig is.

Reacties niet toegestaan