Jihadisten met cruiseschip naar het front

De controles op luchthavens zijn veel strenger geworden. Daarom pakken jihadisten tegenwoordig liever de cruiseboot om Syrië te bereiken. 'Ze weten dat de controles op een cruise minder strikt zijn', zegt Pierre St Hilaire, directeur contraterrorisme van Interpol. 'Er is bewijs dat jihadgangers, vooral uit  Europa, vaak met de boot naar de Turkse badplaats Izmit reizen,' vervolgt hij. Doordat cruiseboten in meerdere havens stoppen, kunnen de jihadisten makkelijk ongezien aan wal gaan en hun reis vervolgen naar Syrië of Irak. Interpol heeft nu al zicht op de passagierslijsten van vliegtuigmaatschappijen, maar wil die gegevens ook krijgen van cruises, hotels en banken. Turkse autoriteiten zeggen al honderden buitenlandse jihadisten te hebben opgepakt en teruggestuurd op vliegvelden en bij busstations. Uit een recent rapport van de VN blijkt dat er 15.000 buitenlandse jihadisten uit 80 landen meevechten met IS en andere extremistische groeperingen in Syrië en Irak.  

Bron(nen):   BBC      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Windows 8

    “Interpol heeft nu al zicht op de passagierslijsten van vliegtuigmaatschappijen, maar wil die gegevens ook krijgen van cruises, hotels en banken.”
    Passagierslijsten van banken?

  2. Burgermans

    Izmit, het oude Nicodemia, ligt niet aan het front, Jeanet. Ik denk eerder dat de Jihadi’s met een cruiseschip naar Turkije reizen en vanuit daar doortrekken naar Syrië.

Reacties niet toegestaan