Koenders in Charkov bij vertrek kisten

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is zaterdag in Charkov bij het vertrek van de kisten met de stoffelijke resten van slachtoffers van vlucht MH17. Na een ceremonie brengt een Nederlands militair transportvliegtuig de kisten naar vliegbasis Eindhoven.

Het is Koenders' eerste reis naar Oekraïne. Na Charkov reist de bewindsman door naar Kiev voor overleg met politieke leiders en de OVSE. Daar gaan de gesprekken over de afwikkeling van de ramp met het vliegtuig van Malaysia Airlines waarbij 298 mensen omkwamen onder wie 196 Nederlanders.

Ook spreekt Koenders met onder anderen zijn ambtgenoot Pavlo Klimkin over de akkoorden van Minsk van september. Toen maakten Kiev en de rebellen afspraken over het stoppen van het geweld in het oosten van Oekraïne.

Na het akkoord werd het rustiger in het oosten, maar de laatste tijd laaien de gevechten weer op. Ook de recente verkiezingen door rebellen in twee districten in het oosten helpen niet bij het vinden van een politieke oplossing, zei Koenders eerder.

De afgelopen week zijn op de rampplek verscheidene keren stoffelijke resten opgehaald. De Onderzoeksraad voor Veiligheidsraad hoopt snel te kunnen beginnen met het bergen van wrakstukken van het vliegtuig.