Een jaar na orkaan Haiyan is het hulpgeld er nog steeds niet

Het is een jaar geleden dat de orkaan Haiyan de Filipijnen trof en 6.340 mensen om het leven kwamen. In de stad Tacloban zijn de sporen die het natuurgeweld achterliet nog overal zichtbaar, schrijft de Volkskrant. Te meer, omdat het hulpgeld voor de wederopbouw nog altijd op zich laat wachten. De burgemeester van Tacloban Alfred S. Romualdez: 'Wij hebben 14.500 huizen nodig. Er zijn er 10.000 toegezegd, maar pas 1.000 zijn er in aanbouw.' De kans op nieuwe sponsors wordt steeds kleiner, beseft hij. Hulporganisaties beginnen al te vertrekken. 'Zij gaan naar andere rampen. Haiyan is niet de enige. Daar zijn wij op voorbereid.' Veel vertrouwen hebben de inwoners overigens ook niet in hulporganisaties. In de wijk Bay Bay wonen de mensen nog steeds in tenten. Pas na elf maanden is nu een hulporganisatie begonnen met het uitdelen van materiaal voor de bouw van kleine huizen. Als de geraamtes er staan komt er meer materiaal, is hen beloofd. Hopelijk van betere kwaliteit dan de geleverde boten. 'Wij noemen ze 'solar boats', lacht een van de bouwers, 'omdat zij altijd alleen maar in de zon liggen en verder niets. 'Het zijn wegwerpboten', zegt een ander. 'Ze zijn van triplex gemaakt. Daar kun je niet eens mee de zee op.' De burgemeester voelt zich door de regering in de steek gelaten. 'Pas na vijf maanden kwam er geld uit Manilla, maar wij mochten dat geld alleen gebruiken voor het herstel van overheidsgebouwen. Dat was triest. Hoe kon ik de mensen hier uitleggen dat wij dat geld niet voor huizen konden besteden? En nu heb ik het gevoel dat wederopbouw geen prioriteit meer is.'

Bron(nen):   Volkskrant      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. marianne martens

  Wie begrijpt er nu nog iets van de wereld politiek oftewel de lenden politiek?
  Welke geheime clusters zijn hiervoor verantwoordelijk? Is het een smerige onderlinge afspraak?

  • Burgermans

   Gewoon lokale corruptie, de Filipijnen waren al corrupt, nu er miljoenen aan hulp binnen zijn gekomen zijn ze nog veel corrupter geworden.

   (in antwoord op marianne martens)
   • Vogelbeest

    Daarom geef ik alleen aan artsen zonder grenzen. Die gaan er echt zelf heen en doen echt zelf goed werk. De rest wordt vooral zelf heel rijk en als ze echt niet meer weten waar ze het laten moeten zetten ze misschien 1 nieuw strooien hutje neer. Staat ook goed op de foto’s voor de volgende keer.

    (in antwoord op Burgermans)
    • Burgermans

     Artsen Zonder Grenzen heeft de Nederlandse belastingbetaler wel een poot uitgedraaid van een half miljoen euro bij de losgeld-affaire van Arjan Erkel.

     (in antwoord op Vogelbeest)

Reacties niet toegestaan