Aantal griepgevallen fors toegenomen in afgelopen week

Het griepvirus besmet steeds meer mensen in Nederland. Per 100.000 inwoners gingen er vorige week 103 naar de huisarts met griepachtige klachten, laat onderzoeksinstituut Nivel weten. Een week eerder lag dit aantal nog op 66 per 100.000.

De huidige griepepidemie begon in december, voor kerst. In bijna de helft (47 procent) van de 58 bij patiënten afgenomen monsters die nader zijn onderzocht, werd daadwerkelijk een influenzavirus aangetroffen. De overige patiënten droegen andere virussen bij zich.

Het Nivel spreekt van een griepepidemie "met matige intensiteit". Dat is zo als wekelijks tussen de 103 en 172 mensen per 100.000 Nederlanders met griepverschijnselen naar de huisarts gaan. Het werkelijke aantal mensen met griep is onbekend, maar ligt steevast hoger omdat veel mensen thuis uitzieken zonder dat de huisarts eraan te pas komt.

Volgens het wekelijkse rapport van het Nivel was er afgelopen week "een opvallende toename bij ouderen van 65 jaar en ouder die met griepachtige klachten bij de huisarts kwamen".