Klassen naar huis gestuurd: Personeelstekorten op scholen lopen verder op door griepgolf

De helft van alle Nederlandse scholen heeft extra personeelsproblemen vanwege influenza of een ander luchtwegvirus, blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS). Een griepepidemie gecombineerd met het RS-, corona- en rhinovirus zorgt voor een stortvloed aan patiënten.

De meeste scholen zetten door absentie van leerkrachten noodgedwongen een onderwijsassistent voor de klas (69%) of weten een vervangende docent te strikken (67%). De peiling onder 669 schoolleiders laat zien dat op 53% van de scholen af en toe een schoolklas naar huis wordt gestuurd.

De grootste lerarentekorten zijn in de provincie Zuid-Holland (18%), gevolgd door Noord-Holland (17%) en Noord-Brabant (13%). In Flevoland (2%), Zeeland (1,5%) en Drenthe (1,4%) spelen deze problemen nauwelijks.

“De schooldirecteur is degene die elke dag opnieuw de gaten moet zien te dichten. Ik vind het schokkend dat bijna een kwart van de directeuren aangeeft geen ondersteuning te ontvangen van hun bestuur om het tekort aan personeel het hoofd te bieden. De schooldirecteur staat er dan echt alleen voor en moet vechten met de handen op de rug”, zegt AVS-voorzitter Karin Straus tegen het AD.

Bron(nen):   AD