Kim Phuc 40 jaar later: De foto die in de hele wereld op de voorpagina’s stond

Kim Phuc, toen 9 jaar oud, vlucht na een napalm-bombardement weg van haar Vietnamese dorp. Ze heeft zich de brandende kleren van het lijf gerukt. Waar is Kim 40 jaar later?


De foto stond in juni 1972 in de hele wereld op voorpagina's van kranten en won de prestigieuze Pullitzer Price. Een onthullend beeld uit de zich voortslepende Vietnam-oorlog.
De 21-jarige AP-fotograaf Huynh Cong "Nick" Ut maakte de foto en redde Kims leven. Hij gebruikte zijn Amerikaanse perskaart om artsen ervan te overtuigen dat het niet te laat was. Een derde van haar lichaam was verbrand en ze had dringend hulp nodig.
The Associated Press  twijfelde eerst of ze de foto moesten publiceren. Ze hadden strikte regels over naakt in foto's. Maar foto-redacteur Horst Faas zag direct de nieuwswaarde van de in paniek wegrennende Kim. Ze kreeg medische hulp en herstelde. Haar lichaam toont nog de zware littekens van de brandwonden. Haar gezicht bleef als door een wonder gespaard.
Kim woont intussen in Canada, is getrouwd en heeft twee zoons. De Kim Foundation helpt wereldwijd kinderen die door oorlogsgeweld gehandicapt zijn geraakt.

Bron(nen):   FacenFacts  HuffPost  NYT