‘Boze’ Donald Trump trapt campagne voor presidentschap af

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump is zaterdag begonnen aan zijn campagne om opnieuw in het Witte Huis terecht te komen. De 76-jarige deed dat voor een klein publiek: hij sprak in de staten New Hampshire en South Carolina voor zo'n tweehonderd mensen.

Trump liet zijn toehoorders weten dat hij bozer was dan tijdens eerdere campagnes, maar ook meer vastberaden. Hij herhaalde zijn eerdere beweringen dat er gerommeld is met de verkiezingsresultaten in 2020, toen hij verloor van Joe Biden, en zei tegen zijn toehoorders dat de verkiezingen van 2024 "onze enige kans zijn dit land te redden."

De voormalig president kan deze keer op minder steun rekenen van zijn eigen Republikeinse partij, waarbinnen verschillende kopstukken van plan zijn ook een gooi te doen naar het presidentschap. Onder meer de gouverneur van New Hampshire, een van de staten die Trump zaterdag bezocht, overweegt een eigen campagne. Trump gaf in een van zijn toespraken flink af op leden van de Republikeinse partij die zich niet trouw aan hem hebben getoond. Volgens hem zijn zij "nog gevaarlijker dan Democraten".

In zijn speech sprak Trump zich verder uit tegen transgenderrechten en de kritische rassentheorie, de studie rond de effecten van institutioneel racisme. "We gaan de linkse radicale racisten en perverselingen stoppen die onze jeugd willen indoctrineren en we gaan ervoor zorgen dat zij met hun Marxistische handen van onze kinderen afblijven", aldus de oud-president.