Een stapel wc-rollen voor 1 miljoen euro: aanslagen en corruptie op Zuid-Afrikaanse universiteit

Professor Buhlungu van de Zuid-Afrikaanse Fort Hare University doet een boekje open over de wijdverspreide corruptie op zijn instituut ondanks zware bedreigingen en een moordaanslag, waarbij vorige maand zijn beveiliger werd doodgeschoten.

Hij sprak bij een lokale radiozender over de aanslag, waarbij zijn auto onder vuur werd genomen, en over de misstanden op zijn universiteit. Zo werd er recent een professor ontmaskerd die illegaal mensen aannam, die niks op Fort Hare te zoeken hadden.

Deze 'professor' bleek zelf ook geen geldige papieren te hebben en drukte grote hoeveelheden overheidsgeld achterover volgens Buhlungu.

Het meest bizarre verhaal ging over een bestelling toiletpapier, waarvan de kosten uiteindelijk opliepen tot een miljoen euro. “Er werd een factuur ingediend voor 15.000 rand (omgerekend zo'n 800 euro) voor 48 rollen wc-papier. Dit ging een tijdje zo door en uiteindelijk stuurde een groepje medewerkers rekeningen in van 5 miljoen rand (270.000 euro) voor nieuwe wc-rollen. Uiteindelijk kreeg onze financiële afdeling hier lucht van en hebben we een eind gemaakt aan de zwendel”, zei Buhlungu.