Amerikaans leger schiet opnieuw vliegend object uit de lucht

Het Amerikaanse leger heeft opnieuw een in het luchtruim vliegend object neergeschoten. Ditmaal was de onderschepping boven het Huronmeer, nabij de grens tussen de VS en Canada. Het was de vierde keer deze maand dat Amerikaanse jagers een vliegend object neerhaalden.

"Het object is neergehaald door piloten van de Amerikaanse luchtmacht en de Nationale Garde", schreef Elissa Slotkin, lid van het Huis van Afgevaardigden namens de staat Michigan, dat ten zuiden en ten westen van het meer ligt. Eerder zondag had de Afgevaardigde Jack Bergman verklaard dat boven het meer een object "ontmanteld" was.

De VS en Canada zijn de afgelopen weken zeer alert op indringers vanuit de lucht sinds de verschijning van een wit, in het oog springende ballon eerder deze maand boven het Amerikaanse luchtruim. Het ging volgens de VS om een Chinese "spionageballon". Het Amerikaanse leger schoot de ballon op 4 februari neer. China ontkent dat de eerste ballon werd gebruikt voor surveillance en zegt dat het een civiel onderzoeksluchtvaartuig was.

Onbekende objecten

De objecten die de afgelopen dagen boven de Amerikaanse staat Alaska en Canada zijn neergehaald, leken volgens een Witte Huis-woordvoerder "niet veel" op de Chinese ballon die op 4 februari voor de kust van South Carolina werd neergeschoten en waren veel kleiner. De woordvoerder zei ook dat het onderzoek naar de objecten nog loopt en dat de wrakstukken ervan nog niet zijn gevonden.

Ook van het zondag neergeschoten vliegende object is nog niet duidelijk wat het precies was en waarom het door het Canadese en Amerikaanse luchtruim vloog.