Rel rond ex-premier Berlusconi na nieuwe kritiek op Oekraïne

Samenleving
door anp
maandag, 13 februari 2023 om 17:25
rel rond ex premier berlusconi na nieuwe kritiek op oekraine1676305922
De Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi wordt keihard aangevallen na zijn jongste kritiek op de Oekraïense president Volodimir Zelenski. De 86-jarige politicus beschuldigt de Oekraïense leider ervan het conflict met Rusland te verergeren, in plaats van te zorgen voor een staakt-het-vuren en uiteindelijk vrede. Ook vindt Berlusconi dat Kiev niet langer wapens en geld moet krijgen.
De Italiaanse oppositie en de regering in Kiev reageren verontwaardigd op de uitspraken. "Berlusconi is een VIP-onruststoker binnen de Russische propaganda", aldus een adviseur van de Oekraïense president. "De belachelijke beschuldigingen van Berlusconi" zijn een poging de handen van de Russische president Vladimir Poetin te kussen, "die besmeerd zijn met bloed", meldt de woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken op Facebook.
De uitspraken van Berlusconi werpen ook een schaduw over de Italiaanse regering, waar zijn partij Forza Italia aan meedoet. Premier Giorgia Meloni blijft benadrukken dat Italië het door Rusland aangevallen Oekraïne volledig zal blijven steunen.