Binnenshuis was laten drogen risico voor de gezondheid

Artsen waarschuwen dat het binnenshuis laten drogen van de was een serieus gezondheidsrisico kan veroorzaken voor mensen met een verzwakt immuunsysteem of een ernstige vorm van astma. Kleren die liggen te drogen op droogrekken of een warme radiator kunnen het vochtgehalte in een woning met maximaal 30% verhogen. Dit creëert een ideale omgeving voor schimmelsporen. Experts maken zich vooral zorgen om Aspergillus fumigatus, een schimmelspoor dat longinfecties kan veroorzaken. Eén lading natte was bevat gemiddeld twee liter water en tijdens het binnenshuis drogen komt dit vocht vrij in de kamer. De meeste mensen hebben geen last van schimmelsporen en zullen hier geen hinder van ondervinden, maar voor mensen met een zwak immuunsysteem of een ernstige vorm van astma kan dit leiden tot hoestaanvallen (bij astma) of pulmonale aspergillose, een aandoening die onherstelbare schade toebrengt aan de longen en sinussen en zelfs dodelijk kan zijn. Het advies is dan ook om de natte was buiten, in een wasdroger of in een goed geventileerde ruimte uit de buurt van slaapkamer en leefruimtes te drogen. Een eerder onderzoek van de Mackintosh School of Architecture in Glasgow wees er ook al op dat de luchtvochtigheidsgraad in veel huizen te hoog is. Een derde van dit vocht werd veroorzaakt door het binnenshuis drogen van de was. De onderzoekers roepen huizenbouwers op om speciale droogruimtes te ontwerpen bij de bouw van nieuwe woningen om zo het gezondheidsrisico te verkleinen.

Bron(nen):   MSN      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  Zowat ALLES is “een serieus gezondheidsrisico ” voor mensen met een verzwakt immuunsysteem of een ernstige vorm van astma.

 2. Zmirlap

  Mensen met een verzwakt imuunsysteem mogen zich sowieso afvragen wat ze nog te zoeken hebben in de genenpoel. One day you’re in and the next day you’re out!

  • Letteropletter

   Mensen met een zwak empathisch vermogen mogen zich afvragen wat zij schrijven.

   (in antwoord op Zmirlap)

Reacties niet toegestaan