Moeder van gepeste Anthony: ‘Ze maakten hem kapot’

De 16-jarige Anthony stak op 10 oktober klasgenoot Wesley dood op het plein van het Corbulo College in Voorburg. Zijn moeder Eve vertelt nu in het AD dat de jongen al zijn hele leven werd gepest en de school, zoals gewoonlijk, niets deed. Tien jaar lang zocht ze tevergeefs hulp. Anthony is een gevoelige jongen met een gedragsstoornis. Hij bezocht vier basisscholen en twee middelbare scholen. 'Thuis ging het goed, op z'n baantje bij Albert Heijn ook, maar op school ging het vaak mis,' vertelt Eve. Zo erg dat ze haar zoon vaak thuis moest oplappen, maar 'buiten maakten ze hem weer kapot.' Anthony was druk en een beetje gek. 'De clown van de school,' zegt ze. 'Als hij werd gepest, zeiden leraren vaak ook: stel je niet aan, je lokt het zelf uit.' Op een gegeven moment wordt hij bedreigd met een boksbeugel. Daarna mag hij van de school zijn telefoon altijd bij zich dragen. Eve krijgt in die periode 'bijna dagelijks' haar bange zoon aan de lijn krijgt. Ze heeft de appjes nog: 'Mam, kom me halen'. Een paar dagen voor de fatale steekpartij wordt Anthony bij zijn werk opgewacht door een groep van acht jongeren, waarvan de meeste op het Corbulo College zitten. Anthony vlucht naar de kantine. Eve waarschuwt de politie en de school. Maar alle hulp komt te laat. Op die dramatische donderdag 10 oktober steekt Anthony de populaire Wesley dood.  

Bron(nen):   AD      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Tegenwoordig noemen ze elke VMBO een college, lachwekkend gewoon.

 2. Janneke van Vught

  Ik heb zelf 18 jaar voor de klas gestaan en heb veel ellende om me heen gezien.
  Ik ben met dit werk gestopt omdat ik steeds weer tegen muren van leeghoofden aanliep die uitsluitend van vakantie tot vakantie konden kijken. Jonge collega’s kwamen binnen met een uitstraling van hier ga ik wat aan doen, totdat ze de gevestigde stoffige types tegen kwamen en zelf werden meegetrokken in de wereld van wegkijkende schooldirecties en leraren.

  In mijn tijd voor de klas heb ik heel veel gepeste kinderen proberen te helpen. Soms met veel succes, soms heb ik ze begeleid naar een andere school.

  Wanneer gaan de ogen open van directies en realiseren ze dat er zijn voor de leerlingen en niet voor zichzelf.

  • meesan

   Wat ontzettend jammer Janneke, dat je afgeknapt bent.. Ik herken die stoffige types wel van de school van mijn kind, Als alles niet helemaal vanzelf gaat heb je pech want ze doen niks. Na één keer uitleg niet begrepen? Jouw probleem. Standaardlesje afdraaien en verder niks. Pesten? Moet je gewoon negeren. Ook als de pester je geen seconde met rust laat. Je laatste zin is meer dan waar. School is er om de docenten een betaalde dagbesteding te geven, leerlingen zijn bijproduct.

   (in antwoord op Janneke van Vught)
 3. Kees Cornelder

  ‘pesten’ klinkt ergens zo onschuldig, als een wat sterke vorm van ‘plagen’.
  Terwijl het in feite om terreur gaat, niet meer en niet minder. Dus opsluiten, al is het maar enkele schrikdagen op het politiebureau, hoe jong de daders ook zijn.

Reacties niet toegestaan