Foto’s: deze kant van Dubai krijgen toeristen niet te zien

Het ene spetterende winkelcentrum is nog niet af of de volgende glanzende wolkenkrabber wordt al weer uit de grond gestampt. Maar achter de skyline van Dubai ziet het er een stuk minder flitsend uit. Goedkope arbeidskrachten uit Azië werken in de brandende zon en leven onder barre omstandigheden in werkkampen. De Iraanse fotograaf Farhad Berahman heeft het leven van de werknemers in Dubai vastgelegd. Hij zocht ze op, ver weg van alle pracht en praal, in Sonapur. Dat is de onofficiële naam van een werkkamp aan de rand van Dubai. Er wonen zo'n 150.000 mensen voornamelijk uit India, Pakistan, Bangladesh en China. Niet zelden zijn hun paspoorten ingenomen zodat vluchten lastig wordt. De wijk wordt vakkundig uit zicht gehouden, staat niet op de plattegrond en media krijgen geen toestemming om er te filmen. Berahman maakte zijn foto's stiekem in de avond, maar werd toch aangehouden door beveiligers. An Iranian photographer has captured the harsh lives endured by the migrant workers building Dubai's ever-growing skyline. Pictured is a huge dirty kitchen at the Sonapur camp where many of them live. The gas pipelines were built by the labourers and not subject to safety laws Dit is de smerige keuken waarin de werknemers elke avond hun potje moeten koken. Grim living standards: Jahangir, 27, from Bangladesh, has worked as a cleaner for the past four years. He earns 800 AED (£139) a month and sends 500 AED (£87) to his family. He uses the rest of the money for rent and food Jahangir (27) uit Bangladesh leeft hier. Hij verdient net als vele anderen amper 175 euro per maand. The labourers usually work 14 hours where in summer the temperature goes over 50C. western tourists not to stay outside more than five minutes Werknemers moeten 14 uur per dag werken, terwijl het 50 graden is. Toeristen wordt aangeraden om niet meer dan 5 minuten per dag buiten te zijn. Every evening, the hundreds of thousands of young men who build the city are driven to vast concrete wastelands to work Honderdduizenden jongemannen gaan elke dag op weg naar een broeierige bouwplaats. These labourers are working on luxurious boats in a shipyard in Jaddaf. These boats are used mostly for tourism and can fetch $3,755,000 Of naar een luxe cruiseboot. Harrowing: Their accommodation is cramped, filthy, sweltering and often overrun with vermin. Yet many can't leave Als ze terugkomen, wacht hun een kamer van nog geen 4 bij 4 met zes bedden erin. En een douche. Makeshift: Using a broken mirror and stationed next to a bin, a barber sets up shop De kapper Pleading: A Chinese worker has written a message for his employer begging them to pay him and let him go home En sommigen moeten ook nog smeken om hun schamele salaris.

Bron(nen):   Daily Mail      

16 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. IwanovKapotjeplov

  Moderne slavernij.

 2. Karl Ruprecht Kroenen

  In ieder geval verdienen ze meer dan in hun thuisland en kunnen ze dus geld naar huis sturen, met dank aan Dubai.
  Niemand hoeft Dubai, ze gaan helemaal zelf , simpelweg omdat dat loon in Dubai een paar maal hoger is als dat wat ze thuis verdienen.

  Het loon toch niet hoog genoeg?
  Voor werk dat iedereen kan is iedereen te krijgen, en als je iets kan wat iedereen kan, dan krijg je ook wat iedereen krijgt.

  • Desperanto

   Zoe is het en niet anders…

   (in antwoord op Karl Ruprecht Kroenen)
  • Robin

   Hoor je jezelf wel eens zwatelen? Dit begint echt gênant te worden.

   (in antwoord op Karl Ruprecht Kroenen)
   • Opzeeland

    Oneens.
    Met het innemen van paspoorten is het inderdaad de vraag of het vrijwillig is, evenals of dit is wat de arbeiders verwacht hadden toen ze hun thuisland verlieten.

    Echter,
    De werk-en leefomstandigheden in het thuisland zijn echt niet veel beter, zoniet slechter, dan op de genomen foto’s.

    Een salaris van 175 euro per maand is heel flink in vergelijking met over het algemeen 40 euro voor hetzelfde werk in thuisland India.

    We mogen erg dankbaar zijn dat het in ons thuisland en stuk beter is, en actie ondernemen tegen zoveel ongelijkheid in de wereld, maar wijs niet gelijk met het vingertje naar enkel Dubai.

    (in antwoord op Robin)
   • Karl Ruprecht Kroenen

    En jij?

    (in antwoord op Robin)
  • Hans H

   Met zulk geraaskal wordt de hoogste tijd je eens serieus na te laten kijken.Idd, genant.

   (in antwoord op Karl Ruprecht Kroenen)
   • Karl Ruprecht Kroenen

    Ik vroeg mijzelf al af waar je bleef, ik wou graag weer eens horen hoe dom en gestoord ik ben.

    (in antwoord op Hans H)
  • Divert

   Als het zo simpel zou zijn, dan hoef je de paspoorten van die mensen niet in te nemen. Blijkbaar zijn deze mensen onder hele andere voorwendselen daarheen gehaald en kunnen ze nu niet meer terug. De keus die deze mensen hebben is doodgaan van de honger of naar de bouwplaats voor een fooi. En solliciteren naar een beter betaalde baan… wat denk je zelf.
   Als ik jou zo hoor dan hadden we de slavernij ook niet af hoeven te schaffen, want die slaven hadden het eigenlijk best goed voor elkaar met hun mooie baantje als katoenplukker. Eerst een gratis cruise van Afrika naar Zuid Amerika. Daarna iedere dag je natje en je droogje, lekker buiten werken op de plantage. Man, man, man, wat een leven, zo lekker buiten in het zonnetje. Wat wil een mens nog meer. Zij die niet het geluk hadden door slavenhandelaren opgepikt te worden bleven toch maar in een boom in Afrika achter. Daar zou je toch niet mee willen ruilen. :-S
   Komop, dit soort slavernij is van de ergste soort en ieder land zou zich daarvoor moeten schamen.

   (in antwoord op Karl Ruprecht Kroenen)
   • Pietje_Precies

    Maak niet de fout door te stellen dat van alle import werknemers de paspoorten worden ingenomen. Die voorbeelden zijn immers ook in NL bekend met poolse aspergestekers en niet de maat der dingen…
    Ja de omstandigheden zijn daar vaak slecht naar NLse maatstaven en je hebt weinig rechten als werknemer. Achter de shiny facade werken ze in sweat shops.
    Maar thuis in India of Pakistan is het nog slechter. daar is ook geen airco en al helemaal geen werk. En dus is het gros daar vanwege vrije keus.
    In het Midden Oosten schijten ze op anderen. Niet Arabieren zijn minderwaardig. Discriminatie is a way of living daar. En PaulusJ kan toeristen prima de maat nemen vanachter zijn door Foxconn gebouwde goedkope PC, in zijn C&A bloesje met 35 cent maakloon, voordat ie straks zijn auto weer volgooit en 40 euro over maakt aan het midden oosten…. Principes zijn immers duur.
    Overigens hadden wij hierom gastarbeiders bedacht voor de klotebaantjes die niemand wou….. Maar dat blijkt achteraf niet zo’n goedkope oplossing te zijn….

    (in antwoord op Divert)
   • Karl Ruprecht Kroenen

    Reductio ad absurdum?

    Ik zie nog wel aardig wat verschil tussen de ons historisch bekende slavernij en wat hier in dit geval plaats vindt.
    Wat hier plaatsvindt vergelijken met echte slavernij gaat gewoon te ver.

    (in antwoord op Divert)
    • Divert

     Uiteraard zijn er verschillen. Ik zijn ook overeenkomsten. En waarschijnlijk meer dan jij denkt.
     Wellicht zijn deze mensen niet tegen hun wil verscheept naar Dubai, maar de zaken zijn wel anders voorgesteld dan nu in de praktijk uitpakt. En als mensen dan niet terug kunnen omdat hun paspoorten ingenomen zijn of omdat ze simpelweg niet genoeg verdienen om een terugtocht te betalen, dan is het verschil natuurlijk niet zo heel groot. Ze worden gedwongen daar te blijven en kunnen buigen of barsten: werken onder schandalige omstandigheden tegen een schandalige beloning voor zijn rijk land, of gewoon doodgaan van de honger.
     Zelfde met vrouwen die hier nota bene tegen hun wil in de prostitutie werkzaam zijn. Die meiden zijn hier ook onder valse voorwendselen heen gehaald, paspoort ingenomen en zijn nu in zekere zin gevangen. Ok, ze zitten niet achter de tralies, maar ze kunnen geen kant op. Wil je nu beweren dat die vrouwen niet moeten mopperen omdat ze vrijwillig hierheen zijn gekomen?

     (in antwoord op Karl Ruprecht Kroenen)
 3. PaulusJ

  Dubai, een all inclusive hellhole vol pracht en praal.
  Een over de rug van slaven en dankzij de perfide olierijkdom gefabriceerd real life fantasy Islamdisney land. Wel drank/geen drank, wel sluier/geen hoofddoek, alles is in dit hypocriete niemandsland mogelijk, voor dollar en voor het PR verhaal.
  De vele vele westerse bezoekers zonder ruggengraat of moraal hebben slecht dollartekens in de ogen. En honger naar glimmende kralen.

 4. Burgermans

  Boycott Qatar 2022!

Reacties niet toegestaan