Janke Dekker – partner van Tom Egberts – treedt per direct terug als voorzitter meldpunt MORES

Janke Dekker treedt per direct terug als voorzitter van MORES, een meldpunt voor ongewenste omgangsvormen in de podiumkunsten-, televisie- en filmsector. Dat laat Dekker zondag weten in een persverklaring.

In de verklaring die Dekker via haar advocaat Richard Korver heeft verstuurd, gaat zij verder niet in op het waarom van haar aftreden. Dat zegt ze op een later moment deze week te zullen doen. Dekker was sinds 2018 bestuursvoorzitter van het meldpunt. Eerder dit jaar legde ze haar taken al tijdelijk neer, maar die zou ze per april weer oppakken.

In haar verklaring gaat Dekker wel uitgebreid in op het artikel dat de Volkskrant vrijdag publiceerde over grensoverschrijdend gedrag op de redactie van NOS Sport. In dat artikel kwam haar echtgenoot presentator Tom Egbers naar voren als iemand die zich daar schuldig aan had gemaakt. In het artikel kwam Dekker ook ter sprake en was te lezen dat zij niet had willen reageren op het artikel. Dat is volgens Dekker "onvolledig en daardoor niet juist."

Oneigenlijk argument

"Ik heb getracht om met de Volkskrant in gesprek te gaan, hiertoe is door mijn advocaat een afspraak gemaakt", schrijft Dekker. "Het oneigenlijke argument waarmee zij deze afspraak met mijn advocaat annuleerden heeft mij mede doen besluiten om hun vragen die ze op vrijdag per mail hadden gestuurd niet te beantwoorden."

Dekker stelt daarna dat de dochter van haar, en Egbers, die tien jaar bij NOS Sport zou hebben gewerkt, wel een uitgebreide brief aan de Volkskrant heeft gestuurd. "Alles wat in die brief stond is uit het artikel van de Volkskrant gehouden. Hiermee is wezenlijke informatie bewust uit het artikel gehouden."

Dat Dekker nu aftreedt lag in de lijn der verwachting. Bestuursleden van MORES zouden direct aftreden wanneer er meldingen binnenkomen die over zichzelf of familieleden gaan. Dat zei MORES-voorzitter Dekker begin dit jaar in het Radio 1-programma Mischa!. Het gesprek ging onder meer over het aangekondigde onderzoek naar wangedrag bij NOS Sport.