Belgische ex-jihadist: ‘Ik was vooral een onstabiele, beïnvloedbare jongeman’

De Belgische Syriëganger Elias T. staat morgen terecht in Antwerpen als een van de kopstukken van Sharia4Belgium. Hij kan veroordeeld worden tot 10 jaar cel. Zelf zegt hij dit weekend in de Standaard dat hij spijt heeft. "Als iemand kan radicaliseren, kan hij ook deradicaliseren. Het is waar: ik ben erin getrapt en ik heb fouten gemaakt. Maar vandaag ben ik een ander mens.'' Hij past niet in het beeld van de laagopgeleide, werkloze moslimjongere met weinig perspectieven in het leven, die in de klauwen van jihadisten is gevallen. Elias T. had een goed diploma, een zwangere vrouw en een mooie baan. "Ik was, nu ik erop terugkijk, vooral een onstabiele, beïnvloedbare jongeman'', legt hij uit. ''Ik voelde me niet goed in mijn vel eind 2011. Op het moment dat ik vertrok naar Syrië, had ik ruzie met mijn toekomstige schoonouders. Zij wilden dat mijn vrouw verder zou studeren, maar zelf wilde ze liever gaan werken. Die ruzie escaleerde. Mijn vrouw en ik kregen ook ruzie. Ook met mijn eigen ouders boterde het niet echt." "Op een bepaald moment was het genoeg voor mij. Ik wilde iets anders. Ik had van binnen het gevoel dat ik ergens een streep onder moest zetten en opnieuw beginnen. Ik zag de beelden op tv van de gruwel in Syrië die aangericht werd door Assad. Daar had ik een schuldgevoel over. Ik had het goed, terwijl de mensen daar crepeerden. Ik wilde een martelaar worden van de islam. Vechten tegen de dictator Assad.'' ''En net op dat moment kwam Sharia4Belgium in mijn leven. Dat was de cocktail die mij heeft doen vertrekken. In nog geen jaar tijd ben ik van een heel gewone jongeman radicaal geworden én ben ik vertrokken naar Syrië. Voor het paradijs liet ik alles achter, zelfs mijn zwangere echtgenote.''  

Bron(nen):   De Standaard (betaald)      

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Robin

  Goed, het was dus onvermijdelijk dat ie middels zijn voorgenomen martelaarschap anderen ook daadwerkelijk ging martelen. Zelfs de grootste psychoten kunnen genezen van hun wanen. Verschil tussen psychiatrische patiënten en deze malloot is dat de patiënten geen oorlogsmisdaden op hun geweten hebben. En dat ze echt schachtoffer zijn van hun aandoening.

 2. friemelpiemel

  Hier in Nederland hebben we Mark Rutte die onstabiel is.

  • vandehoedenderand

   Pfffffffft. Mag ik iets vragen? Worden mensen vaak moe van u? In uw omgeving? Moet haast wel.

   (in antwoord op friemelpiemel)
  • Burgermans

   Je kunt veel van de Heer Rutte zeggen maar stabiel is de jonge premier wel degelijk.

   (in antwoord op friemelpiemel)
   • friemelpiemel

    Mark Rutte moet toch wel één van de meest onstabiele politici zijn in de Nederlandse geschiedenis. Probeer dit maar eens vertellen aan de Neoliberale ratten van de samenleving, die zijn tevens zo onstabiel als een kernreactor die op ontploffen staat.

    (in antwoord op Burgermans)
    • Burgermans

     Echt onzin. Als er in de Nederlandse politiek één iemand stabiel is en koers houdt dan is het Marc Rutte wel. Hij is altijd een linkse VVD’er geweest en zal dat ook altijd blijven.

     (in antwoord op friemelpiemel)
 3. Zmirlap

  Voordeel is dat deze nuance-meneer ook prima de gevolgen van zijn daden zal accepteren.

 4. Burgermans

  Hoe geschift moet je wel niet zijn om je zwangere vrouw achter te laten om in Syrië moorden te gaan plegen? Hopelijk krijgt deze gevaarlijke gek een lange straf.

 5. Bart

  Quote ‘laagopgeleide, werkloze moslimjongere met weinig perspectieven in het leven’. Links politici willen ons doen geloven dat ‘weinig perspectief’ de oorzaak is van Jihadisme. Dat is niet waar, veel jihadisten zijn juist hoger opgeleid dat gemiddeld. De ware oorzaak is geen gebrek aan perspectief, maar de islam.

Reacties niet toegestaan