Vrouw (28) had uitgewerkt plan voor fatale schietpartij Nasvhille

De 28-jarige Audrey Hale, die op een basisschool in Nashville zes mensen doodschoot, onder wie drie kinderen van 9 jaar oud, had een gedetailleerd plan van aanpak. De politie heeft dat plan, een plattegrond van de school en een manifest in haar woning gevonden. Over haar motief heeft de politie wel "een theorie", maar op dit moment wordt daar nog geen uitspraak over gedaan.

De schietpartij vond maandagochtend (lokale tijd) plaats op een christelijke basisschool in de Amerikaanse staat Tennessee. Hale was een voormalige leerlinge, al is niet duidelijk hoe lang zij er op school heeft gezeten. Ze "identificeerde zich als transgender", aldus de politiekorpschef na vragen van verslaggevers. Meer is daar op dit moment niet over duidelijk.

Hale kwam het gebouw volgens de politie binnen door op een deur te schieten. Naast de drie jonge kinderen kwamen ook drie medewerkers van de school van 61 en 60 jaar oud om het leven. Verder raakte niemand gewond.

De schutter werd ter plaatse door agenten doodgeschoten. Ze was gewapend met "minstens twee aanvalsgeweren en een pistool". Van twee wapens is duidelijk dat de schutter deze legaal in haar bezit had.

The New York Times schrijft dat het zeer zeldzaam is dat vrouwelijke schutters achter schietpartijen met meer dan vier slachtoffers zitten. Sinds 1966 gebeurde dat slechts vier keer.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft in reactie op de dodelijke schietpartij het Congres opgeroepen op te treden tegen wapengeweld, "omdat genoeg genoeg is".