Abbott: gijzeling onbeschrijfelijk tragisch

Een verschrikkelijke en onbeschrijfelijk tragische gebeurtenis." Zo noemde de Australische premier Tony Abbott de gijzeling in Sydney. ,,Het herinnert ons er ook aan dat een vrij, open, genereus en veilig land als het onze, kwetsbaar is voor politiek gemotiveerd geweld", zei hij tijdens een persconferentie dinsdagochtend.

Abbott betuigde namens alle Australiërs steun aan de nabestaanden van de slachtoffers. Bij de gijzeling kwamen twee gijzelaars om het leven. De 34-jarige man was de manager van Lindt Chocolat Cafe, waar de gijzeling plaatsvond. Voordat hij werd doodgeschoten, probeerde hij het pistool uit de handen van de gijzelnemer te ontfutselen, schrijven Australische media. De 38-jarige vrouw was een advocaat en moeder van drie kinderen. Het advocatenkantoor waar ze werkte, zat in de buurt van het café.

In Sydney kwamen veel mensen samen om hun steun te betuigen. Al snel lag er een bloemenzee voor de deur van het café en mensen lieten briefjes achter. Op sociale media toonden mensen zich solidair met de moslimgemeenschap in Sydney, die zich mogelijk bedreigd voelt omdat de gijzelnemer een Iraanse asielzoeker was. 'I'll ride with you' was wereldwijd trending topic.

Lessen

,,We zullen hier een aantal lessen uit trekken, maar welke dat zijn weten we nog niet", zei Abbott. De premier vertrekt dinsdagochtend naar Sydney om te praten met onder meer de politie en veiligheidsinstanties over het gijzelingsdrama.

Volgens de Australische politie is het nog onduidelijk waarom de 50-jarige Man Haron Monis in totaal zeventien mensen gijzelde. Wel is duidelijk dat hij een bekende was van de politie en op borgtocht vrij was.