Veel meer Bèta-meisjes: computernerds zijn hip

In tien jaar tijd is het aantal meisjes dat op de middelbare school voor de exacte vakken kiest meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit de emancipatiemonitor 2014. Mogelijk beginnen de overheidscampagnes effect te hebben. Daarnaast is het imago van bèta-studenten de laatste jaren veel beter geworden. Het zijn al lang niet meer de sullige computernerds van vroeger. 'In de klas ben ik lang niet het enige meisje met een bètaprofiel,' vertelt Gymnasiumscholiere Evelien Talsma in de Volkskrant. 'De meesten doen Natuur en Gezondheid, die willen geneeskunde studeren. Ik ga liever technische natuurkunde doen of nanobiologie.' Ondanks de hoopvolle cijfers bungelt Nederland in de EU nog altijd onderaan. Het aandeel vrouwen in de studies natuur-, wiskunde en informatica was in Nederland in 2011 met 22 procent de laagste van de EU. Volgens Cristien van Dijk van VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, komt dat onder meer, omdat er nog steeds te weinig vrouwelijke rolmodellen zijn. 'Als we het in Nederland hebben over een bètawetenschapper of techneut, dan denken we aan een man. Meisjes groeien daardoor op met het idee dat bèta en techniek iets voor jongens is.' Misschien dat bekende bèta-vrouw Ionica Smeets daar verandering in kan brengen.

Bron(nen):   Volkskrant      

13 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Computernerd is hip. Typische reactie van een domme gans.

 2. Vogelbeest

  Het belangrijkste is niet of het jongens of meisjes zijn die voor een technische opleiding kiezen. Het belangrijkste is hoeveel het er zijn. Als er 2 leerlingen voor techniek kiezen en er is 1 meisje bij is 50% meisje. Liever 10 van welk geslacht dan ook dan 2 waarvan 50% jongedames.
  Nederland heeft een tekort aan technici van alle soorten. Maakt economische gezien totaal niet uit of het jongens of meisjes zijn die voor techniek kiezen, als het er maar veel zijn.

  • Apekool

   Er is alleen een tekort aan goedkope technici hoor, anders zouden de salarissen wel significant hoger liggen.

   Neemt niet weg dat er een veel betere balans nodig is tussen alfa, gamma en bèta opleidingen. Het huidige alfa/gamma-waterhoofd zit vol met pseudowetenschap en leidt dus tot de huidige bestuurs’kwaliteit’ in Nederland.

   (in antwoord op Vogelbeest)
   • IwanovKapotjeplov

    Er is wel degelijk ook een tekort aan hoogopgeleide technici. Dat de salarissen niet stijgen heeft hele andere oorzaken: de Nederlandse bestuurscultuur. Die vindt het heel normaal dat een advocaat of econoom rekeningen schrijft van 200 euro per uur, maar een ingenieur mag hoogstens de helft daarvan kosten. Anders shopt men wel over de grens, zonder met de kwaliteit rekening te houden. De enige uitzondering zijn ICT experts, die wil men wel meer betalen.

    Ook is het in Nederland onmogelijk om als technisch expert een goede carriere op te bouwen. Daarvoor zal en moet men manager worden. Een hele slechte zaak, want je verliest een goed technisch expert en je krijgt er misschien een middelmatige manager voor terug. In de VS is dit bv. heel anders: daar kan een technisch expert rustig meer verdienen dan zijn leidinggevende manager.

    (in antwoord op Apekool)
    • Dead Silence

     Ik verdien 7k per maand, da’s minder dan 45 euro per uur in loondienst, ben gepromoveerd fysicus, heb technische verantwoordelijkheid over een hardwarekapitaal van 160 miljoen euro per jaar in een extreme high tech omgeving en heb 30 PhDs voor mij werken. Een beginnend advocaat of andere gebakkenluchtfietser verdient al snel meer. Mijn buitenlandse counterparts verdienen bijna 2x zoveel, bijvoorbeeld in Duitsland. Zo gaan we hier om met techneuten, die de wereld veranderen, i.p.v. hem kapot te maken. Veel beginnend technisch toptalent mag blij zijn met 3000 euro per maand. Waarom zou je dan in Nederland blijven of naar ons land toekomen? Desondanks ben ik een content mens, want ik ben gezond. Da’s niet te koop.

     (in antwoord op IwanovKapotjeplov)
     • IwanovKapotjeplov

      Kijk, dit bedoel ik nou.

      Overigens de term “techneut” is ook zoiets. Zullen we schrijvers/journalisten ook maar continu krabbelaars, managers regelneven en advocaten gerechtshaaien gaan noemen?

      (in antwoord op Dead Silence)
     • Dead Silence

      Troep is een betere verzamelnaam.

      (in antwoord op IwanovKapotjeplov)
   • Dead Silence

    Goedkope technische zijn er. In Spansje verdient een beginnende PhD in de betawetenschappen minder dan 1000 euro bruto per maand.

    (in antwoord op Apekool)
 3. Robin

  De devaluatie van de technische beroepen is begonnen. Net als bij andere beroepsgroepen, zodra de feminisering toeslaat, daalt het salaris en het aanzien van de hele beroepsgroep.

  • Dead Silence

   Een technisch beroep is al gedevalueerd door degene die er helemaal niks van snappen en dat is 90% of meer van de bevolking. Ik zie overigens geen verband tussen feminisering en vrouwen in de betawetenschappen.

   (in antwoord op Robin)
   • Robin

    Nog niet nee. Maar geef het nog een paar jaar, we staan het begin. Overigens is het geen probleem volgens mij, techniek moet mainstream worden. Pas dan kunnen we innoveren tot onze “core-business” maken.

    (in antwoord op Dead Silence)
  • marianne martens

   u redenering is meer een zienswijze van uw ratio en emotie. Wat moeten vrouwen doen volgens u ? Het land verlaten? Nogal wiedes is het in uw zienswijze gedevalueerd maar dan in de vorm van salaris. Tientallen %%%%% minder verdienen in vergelijk met mannen. Ben blij dat er veel vrouwen belangstelling hebben voor de beta- vakken en daar hun geld mee zouden kunnen verdienen. Misschien zou het beter zijn om een strategie te ontwikkelen om hetzelfde te verdienen dan is dit onderwerp ook van tafel.

   (in antwoord op Robin)

Reacties niet toegestaan