Publiek verkiest de wc-motmug tot insect van het jaar

De wc-motmug is verkozen tot insect van het jaar 2023, zo maakte Aglaia Bouma, insectendeskundige en een van de initiatiefnemers van de verkiezing, zaterdag bekend in natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden.

Het beestje, vertegenwoordigd door schrijver Hanna Bervoets, won bij de tweede editie van de verkiezing met 34 procent van de stemmen van de in totaal vijf genomineerde inheemse insecten, die elk werden vertegenwoordigd door een bekende Nederlander.

De vijf insecten zijn weinig bekend bij het grote publiek, maar met de verkiezing wil de organisatie juist deze diersoorten onder de aandacht brengen. Naast de winnaar dongen mee het goudoogje, vertegenwoordigd door cabaretier Youp van 't Hek, de beverkever (hoogleraar Felienne Hermans), de boskakkerlak (meteoroloog Reinier van den Berg) en de gewone tweevleugel (presentator Chazia Mourali).

Waterschorpioen

De wc-motmug is de opvolger van de waterschorpioen, een wants die het in 2022 tot het eerste insect van het jaar schopte. De verkiezing is georganiseerd door Taxon Foundation, samen met EIS Kenniscentrum Insecten, de Nederlandse Entomologische Vereniging en Naturalis Biodiversity Center.

Van alle diersoorten behoort ongeveer driekwart tot de insecten. Nederland telt zo'n 20.000 soorten.