De Allerhande: hoe Albert Heijn bepaalt wat je eet met kerst

Onder vrouwen is de Allerhande het best gelezen blad van Nederland en bij mannen is alleen de Kampioen populairder. De kersteditie is het meest gelezen nummer. Volgens de Albert Heijn eten zes miljoen mensen met kerst een gerecht uit de Allerhande. Want zo rekent de grootgrutter voor: vier miljoen mensen lezen het kookmagazine, een kwart daarvan maakt ook daadwerkelijk een gerecht en mensen eten met kerst gemiddeld met zijn zessen. Bij het maken van de Allerhande wordt niets aan het toeval over gelaten, schrijft Vrij Nederland. 27 redacteuren, 16 freelancers en 30 fotografen zijn er mee bezig. Alle gerechten worden drie keer getest in de Allerhande-keuken. De ingrediënten moeten in 650 van de 850 Albert Heijns aanwezig zijn en in de 'lekker voor elke dag'-recepten mogen maximaal 10 ingrediënten zitten. Elke maand wordt onderzocht hoeveel klanten gerechten uit het blad hebben gemaakt. Dat bepaalt of een editie als succesvol wordt bestempeld. Alle gerechten moeten bovendien 'Beppie-proof' zijn. In de ontvangsthal staat een beeld van 'Beppie', een huisvrouw met een lange dichtgeknoopte jas en in beide handen boodschappentassen. Aan haar voeten de tekst ‘Opdat wij nooit vergeten voor wie wij werken.’ Het gaat erom dat deze typische Albert Heijn-klant het lekker vindt, niet te ingewikkeld, maar ook niet te gewoontjes. De truc is vaak: van een Albert Heijn-product je eigen gerecht maken met een kleine ingreep. ‘Het onbekende normaal maken en het bekende bijzonder’, noemt de redactie dat, zoals twee soepen samengieten tot een tweekleurensoep en salade caprese bereiden met rozemarijn. Allerhande is bedacht door Gerrit Heijn, een van Alberts zoons. Die deed het idee op tijdens een reis in de VS begin jaren vijftig. De eerste Allerhande verscheen op groot krantenformaat in december 1954 en was een kerstnummer.

Bron(nen):   Vrij Nederland (betaald)      

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. catchit64

  Jaha… de mens is een kuddedier en het idiote deel van de kudde loopt achter die eikels uit Zaandam aan. Be Creative en bedenk zelf wat.

  • ernie

   hetzelfde idiote deel van de bevolking dat koningsgezind is, staat te gapen naar de gouden koets en van koekhappen en zaklopen houdt en gelooft is sprookjes… 85% dus.

   (in antwoord op catchit64)
   • Xander

    Dat gapen is wat saai, laten we het gezellig maken met een sfeervol waxinelichtje!
    Die 85% wordt rap minder als er openheid van zaken zou komen…

    (in antwoord op ernie)
    • ernie

     zou je wel denken, maar tegelijkertijd wisten de Romeinse tirannen het al: het volk wil bedrogen worden, dus wordt het bedrogen.Zo zuulie he dat die oude neonazi Zorre deaud gaat…
     “Waxinelichthoudergooier” is trouwens wel een heel mooi scrabblewoord!

     (in antwoord op Xander)
   • Burgermans

    Het weldenkende deel der bevolking, dus. 😉

    (in antwoord op ernie)
    • ernie

     Zeker en vast. Met slechts slechts yoghurt, mayonaise en Kwalbertverlinde-sperma in je kop is het zeer weldenkend! Bijzonder knap voor inhoudsloze leeghoofden om zo te kunnen denken.

     (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      U heeft de mensheid hoog zitten, zo te lezen. 🙂
      Desalniettemin wens ik u een zalig kerstmaal en een gelukkig nieuw jaar!

      (in antwoord op ernie)
     • ernie

      Dank u dank u. We gaan in de polonaise – linker arm op de schouder van de voorganger, rechterarm hoog gestrekt – al “houzee!” roepend achter de koning en de kont van de koningin aan! Jolijt alom.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Zeker weten. Leve de koning en leve het vaderland!

      (in antwoord op ernie)
  • Xander

   Als de kudde nou lekker gras eet! Eten wij toch mooi wat anders 🙂

   (in antwoord op catchit64)
 2. Vogelbeest

  Vandaag uitgebreid in Duitsland wezen inkopen. Geen AH gezien 🙂

 3. Xander

  Wees blij geen AH gezien… Adolf H. is in Duitsland iets minder populair de laatste tijd…

Reacties niet toegestaan