Thaise over haar landgenoten: ‘Ze noemden mij ‘blackie’ en ‘zwarte aap’

Hoe lichter je huid, hoe makkelijker je leven in Thailand is. Daarom is er in het land een grote markt voor allerlei crèmes, drankjes en lotions die de huid lichter beloven te maken. 'Het is mijn eigen keuze, maar als ik mee wil tellen, moet ik wel', zegt een studente, die een klein fortuin spendeert aan whitening-producten tegen Trouw. 'Thaise jongens geven niets om donkere meisjes.' Dat zeggen meer studenten aan de Chandrakasem Rajabhat Universiteit in Bangkok: je hebt een sociale achterstand als donkere Thai. Een baan vinden is lastig net als een leuke relatie. Volgens hoogleraar antropologie Yukti Mukdawijitra zit het ingebed in de Thaise cultuur. 'Met een lichte huid denken mensen dat ze bij een hogere klasse horen, of een betere kans hebben de sociale ladder te beklimmen.' Ook Parichart Chimkhlay (32) merkt de discriminatie. Als kind verhuisde ze van het zuiden naar het noorden van Thailand. Vanwege de Chinese invloed hebben veel inwoners er een lichtere huidskleur. Parichart had het er zwaar. 'Ze noemden mij 'blackie' en 'zwarte aap', vertelt ze. 'De mensen kijken je aan alsof je vuil bent, sommigen geloven zelfs dat je behekst bent.' De dertigjarige Pirada Anuwech werd vroeger veel gepest met haar huid. Ze schaamt zich soms voor haar land. 'Andere landen hebben het huidskleurdilemma al lang afgesloten, maar Thailand is nog aan het opgroeien. Toch zullen we het moeten accepteren. We zijn Thai, en we zijn nu eenmaal niet wit.'

Bron(nen):   Trouw (betaald)      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Malky

  Perdiep Ramesar, hij leeft nog!

 2. brabantman

  Ik heb een zeer blanke huid, heb blauwe ogen en blond haar. En ik woon in Thailand. Ondanks mijn reeds hoge leeftijd staan de vrouwen voor mij in de rij.
  Wat wil je als man nog meer? Mijn probleem is echter, ik val totaal niet op Thaise vrouwen…..

  • Windows 8

   WTF doe je dan ginder? Je valt meer op Thaise jongetjes?

   (in antwoord op brabantman)
  • Prikker

   Of je nu op mannen of vrouwen valt gaat niemand wat aan, je formuleert ‘t alleen een beetje vreemd… en nogal off topic om daarover te pochen.
   Je hoeft geen genie te zijn om te weten waarom ze voor je in de rij staan.
   Verder chok dee en jai yen yen…

   (in antwoord op brabantman)
 3. Windows 8

  watthanatham chumchon: wathasin lae kanmuang khong chatiphan niphon naew watthanatham chumchon

 4. Meneer Dick

  Genetische modificatie zal ook hier uitkomst bieden.
  Steeds meer blanken op de wereld.

 5. Bert Schimmel

  Niet alleen in Thailand, maar ook hier in Cambodja en andere Aziatische landen worden veel witmakers verkocht, elke supermarkt heeft het in de schappen liggen.

Reacties niet toegestaan