SpaceX test nieuw ruimteschip waar mogelijk 100 mensen in kunnen

De grootste raket aller tijden moet maandag voor het eerst naar de ruimte gaan. De Starship heeft bij de testvlucht nog geen mensen aan boord. Ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk, dat de raket heeft ontwikkeld, hoopt dat er ooit honderd passagiers tegelijk mee naar de ruimte kunnen.

De raket is bijna 120 meter hoog. Dat is 10 meter hoger dan de Saturn V, de raket die tussen 1968 en 1972 mensen naar de maan en terug bracht. De nieuwste raket is ook twee keer zo hoog als de spaceshuttles en bijna drie keer zo hoog als de Sojoez-raket waarmee de Nederlandse astronaut André Kuipers naar de ruimte ging.

De Starship kan maandag ergens tussen 14.00 en 16.30 uur Nederlandse tijd gelanceerd worden. Dat gebeurt vanaf de eigen ruimtebasis van SpaceX in de Amerikaanse staat Texas, aan de grens met Mexico. Het onderste deel is de 70 meter lange Super Heavy booster, met de motoren die ervoor moeten zorgen dat de raket opstijgt. Als dat werk erop zit, plonst de lanceerder in de Golf van Mexico. De 50 meter lange Starship-capsule, waar later mensen in moeten komen te zitten, vliegt dan door. Hij gaat over de Atlantische Oceaan, zuidelijk Afrika, de Indische Oceaan, Indonesië en de Grote Oceaan. Na anderhalf uur en bijna een compleet rondje rond de aarde moet hij gecontroleerd neerkomen in de Grote Oceaan bij Hawaï.

Big Fucking Rocket

Aan het megaruimteschip is jaren gewerkt. Musk presenteerde de plannen in 2017. Het vaartuig heette toen Big Fucking Rocket, wat later werd gekuist tot Big Falcon Rocket. Eind 2018 koos SpaceX voor de naam Starship. Het vaartuig blijft in eerste instantie in de buurt van de aarde, maar het is de bedoeling dat hij ooit richting de maan en Mars gaat.

Het is nog niet bekend wanneer de eerste bemande vlucht met Starship wordt uitgevoerd. Het ruimteschip moet ergens in de komende jaren onder meer een toeristisch rondje rond de maan en terug vliegen. De plaatsen aan boord zijn gekocht door een Japanse miljardair, Yusaku Maezawa. Hij gaat zelf mee, en wil dan onder meer DJ Steve Aoki meenemen.