IS kan geen staat opbouwen: ‘Als er iets kapot gaat, worden ze wanhopig’

Oorlog voeren kan IS wel, maar het lukt ze nog niet om hun staat goed te organiseren. Mensen lijden honger, drinkwater en elektriciteit zijn maar een paar uur per dag beschikbaar en het vuilnis wordt niet opgehaald. Allerlei overheidsdiensten zijn niet beschikbaar, schrijft de Washington Post. Vooral in het Syrische Raqqa is het een puinhoop, maar de situatie in Mosul is niet veel beter. Het water is er ondrinkbaar, scholen functioneren nauwelijks en dokters zijn er weinig. Een journalist die in Mosul woont, vertelt: 'Hepatitis is zich aan het verspreiden, meel is schaars. Het leven in de stad is bijna dood en het lijkt alsof we in een gigantische gevangenis leven.' Het probleem is onder meer dat IS geen verstand van zaken heeft. Een Amerikaanse official: 'Als er iets kapot gaat, wordt IS wanhopig. Ze hebben geen technici en ander personeel om een stad te runnen.' Een Syrische welzijnswerker zegt hetzelfde: 'Ze stellen zich wel coöperatief op, maar zijn niet slim en niet capabel. Ze hebben geen expertise.' 'De Islamitische Staat is geen onoverwinnelijk monster dat alles onder controle heeft en iedereen verslaat. Het hele idee, dat het een goed georganiseerde en bestuurde eenheid is, klopt niet. Het is maar een beeld', vertelt een activist in de Oost-Syrische stad Deir-al-Zour. Hoewel er wel twijfel rijst over de capaciteiten van IS, blijft de bevolking trouw. Er is geen alternatief en de mensen zijn bang voor de overal aanwezige politie en beveiliging. Wie betrapt wordt bij het roken van een sigaret, belandt drie dagen in de cel. De tweede keer moet de roker een maand de gevangenis in. De afgelopen weken is er in Raqqa al minstens twee keer een homo bestraft door hem van een hoog gebouw te gooien.

Bron(nen):   Washington Post      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vogelbeest

  “Hoewel er wel twijfel rijst over de capaciteiten van IS, blijft de bevolking trouw. ”

  Tja, als de keuze is “trouw blijven” of “nekschot” is er niet veel keuze…..

  • Apekool

   Zie je wel, streng straffen helpt! Recidive = nul.
   Kost je een beetje vrijheid, maar laten we eerlijk zijn, daar geven ok onze opa Ivo en Fred ‘de tank’ Teeven niets om.

   (in antwoord op Vogelbeest)
 2. Robin

  Het is een staat die in oorlog is met de wereld. Dan lopen zaken niet zo lekker. Dat gezegd hebbende, als die oorlog met de wereld afgelopen is gaan die corrupte religieuze criminelen w.s. elkaar weer vermoorden. Moet van God namelijk.

 3. P. Lansink

  Zo superieur is de islam…

 4. PaulusJ

  Je kan inderdaad niet verwachtten dat iemand die bij IS vecht enige intelligentie of verstand heeft.
  Voor Islam, onderdrukking, moord en doodslag is een halve hersencel genoeg.
  De meeste moslims komen ook niet verder dan een grote agressieve bek.
  Ook alle andere 51 moslimstaten in de wereld blijken niet te slim en innovatief en plezierig te zijn. Oliegeld alleen maakt nog geen bruisende samenlevingen.
  Ik blijf het zeggen: De Islam is met fascisme en communisme de slechtste en gewelddadigste ideologie die de mensheid heeft voortgebracht.
  Gelukkig zijn de eerste twee grotendeels verslagen.

Reacties niet toegestaan