De psychologie achter de kleur van je stropdas

Trend-analisten en stijl-experts vertelden de BBC over het effect van de kleur van je stropdas: Je das is een niet te onderschatten onderdeel van je outfit maar ook van je verhaal. Hij bepaalt de sfeer die je wil uitstralen en het effect wat je wilt beogen. Schooldirecteur Joshua Blue uit Hong Kong bijvoorbeeld kijkt wel beter uit dan paarse of roze dassen te dragen als hij zijn leerlingen toespreekt. "Je wilt ze natuurlijk niet afleiden." Liever draagt hij violetkleurige dassen of pasteldassen. Volgens de experts: Rood - Veel politici dragen niet voor niets donkere pakken met lichte overhemden en een rode das. Rood straalt kracht en macht uit maar ook passie. Let wel op welk soort rood. Lichte tinten worden geassocieerd met een persoonlijke stijl en met creativiteit. Donkerdere roodtinten stralen vertrouwen uit. Glanzende rode dassen zouden van pas komen als je ambitie wil uitstralen, matte dassen als je wat subtieler wilt zijn Paars - Paars staat voor zelfvertrouwen en het geven van een goede eerste. Paarse dassen worden traditioneel gedragen door koningen en koninginnen en door de rijken en van adel, maar ze worden steeds meer op het werk gezien. De combinatie lichtpaars overhemd en donkerpaarse das komt veel voor om een klein beetje op te vallen Zwart - Een zwarte das naar een feestje of zelfs chique diner geeft een ontwikkelde, verfijnde indruk. Maar deze das heeft een randje; hij kan ook arrogant overkomen of een beetje overdreven Grijs - Deze werkt hetzelfde als de zwarte das maar dan zonder dat je arrogant of pretentieus overkomt. Hoe ouderwets ook kan de grijze das modern zijn mits gecombineerd met een pastelgekleurd overhemd Groen - De betekenis van deze kleur verschilt erg. In sommige landen staat groen voor geld, in andere voor een nieuw begin. Voor het werk iets te schreeuwerig Geel - in Engeland erg traditioneel en straalt zekerheid uit, naast vitaliteit en optimisme. Een gele das maakt je benaderbaar voor anderen Blauw - Als je het niet meer weet, kies dan voor blauw. Mensen denken onbewust aan de lucht of aan de zee, het houdt ze kalm. Blauw is de veiligste keuze. Er zijn natuurlijk ook duizenden kleuren blauw: Subtiel blauw straalt zachtheid uit, een wat fellere doet je juist opvallen, donkere tinten doen denken aan betrouwbare piloten, marineblauw geeft vertrouwen  

Bron(nen):   BBC      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Kees Cornelder

    ORANJE – doet denken aan worteltjestaart en dat staat dus voor gezelligheid al bestaat het ‘vies hè?’-effect wel degelijk.

  2. Apekool

    Stropdassen, iets voor mannen in een overhead baan…

  3. Vogelbeest

    Stropdas…. Heb er nog enige tientallen. Ik zie ze alleen nog maar gedragen worden door bank- en verzekeringsmedewerkers. In branches waar geld verdiend wordt zonder te parasiteren op anderen zie je ze al jaren niet meer.

Reacties niet toegestaan