Ondergrondse wapenfabriek ontdekt waar nazi’s aan atoombom werkten

Onderzoekers hebben een ondergronds laboratorium ontdekt, waar de nazi's vermoedelijk aan een atoombom werkten. Het zou de grootste geheime wapenfaciliteit van het Derde Rijk zijn geweest. Het is 30 hectare groot en ligt bij het Oostenrijkse stadje Sankt Georgen an der Gusen. Er was al langer bekend dat de nazi's met een nucleair wapenprogramma bezig waren. Nu is mogelijk ook de plaats gevonden waar dat gebeurde. De Duitsers was er veel aan gelegen om de plek verborgen te houden: de ingang was afgedekt met vele lage beton en granieten platen. Het ondergrondse labyrint zou dienst hebben gedaan als testgebied voor massavernietigingswapens. SS-leider Heinrich Himmler had de leiding over het project. Waarschijnlijk is het enorme complex gebouwd door de gevangenen uit het nabijgelegen concentratiekamp Mauthausen-Gusen. Documentairemaker Andreas Sulzer, die het onderzoek leidt, kwam de tunnels op het spoor door aantekeningen uit een dagboek van een Oostenrijkse fysicus. Rainer Karlsch, een historicus die met Sulzer samenwerkte: 'De SS-top streefde naar een combinatie van raketten en massavernietigingswapens. Ze wilden een raket uitrusten met gifgas, radioactief materiaal of kernkoppen.'

Bron(nen):   De Morgen      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. harrr

    Zag een aantal docu’s over diverse projecten van de nazi’s .. Het is best indrukwekkend wat ze allemaal gebouwd hebben indertijd.

  2. Simon Sinasappel

    Ik vind het zeer spijtig dat de Duitsers destijds de oorlog verloren hebben. Onder de Duitse autoriteiten was er in iedere geval sprake van vredige éénheid. Kijkende nu naar Europa is het één grote puinzooi. Linksen hebben dit continent helemaal naar de kloten gebracht door hun multiculturele genocide los te laten over de Europese volkeren.

Reacties niet toegestaan