Wagner-baas: Oekraïense soldaten niet gevangennemen maar doden

De leider van de Russische Wagner Groep heeft gedreigd dat het huurlingenleger bij gevechten in Oekraïne geen soldaten meer gevangen zal nemen. In plaats daarvan zouden gevangen Oekraïense troepen allemaal worden gedood. "We zullen iedereen op het slagveld vernietigen," zei Wagner-baas Jevgeni Prigozjin zondag op Telegram.

De leider van het huurlingenleger dreigde hiermee als reactie op een vermeende onderschepte radioboodschap van Oekraïners waarin zij zouden praten over het doodschieten van gewonde Wagner-huurlingen. Prigozjin beschuldigde Kyiv van schending van het internationaal recht.

Of de dreiging van Prigozjin ook uit zal lopen op een werkelijk bevel aan zijn troepen, is niet duidelijk. Tijdens het orthodoxe paasfeest werden er halverwege april nog Oekraïense gevangenen vrijgelaten, ook door de Wagner Groep.

De troepen van Prigozjin vechten naast het Russische leger in Oekraïne, nadat Rusland het buurland in februari vorig jaar was binnengevallen. De Wagner Groep, bestaande uit veel voormalig gevangenen, vecht vooral in het gebied rondom Bachmoet, waar al maanden een hevige strijd gaande is.