‘Goed voorbereide professionele aanslag’

De bloedige aanslag op de redactie van het weekblad Charlie Hebdo in Parijs was zeer goed voorbereid en professioneel uitgevoerd met een grote mate van doelgerichtheid. Dat concludeert terrorismedeskundige Jelle van Buuren van Universiteit Leiden.

,,De nu beschikbare informatie wijst erop dat het om een jihadistische aanslag gaat'', vertelt hij. Van Buuren maakt dat op uit het doelwit en uit verklaringen die getuigen hebben gegeven. Hij denkt dat de actie te koppelen is aan het beledigen van de profeet Mohammed, dat door extremistische moslims als doodzonde wordt beschouwd. Eerder publiceerde Charlie Hebdo satirische cartoons, waarin de profeet Mohammed te kijk werd gezet.

,,Het is nog een openstaande vraag of de aanslag is gepleegd door een klein groepje of dat er nog een groter netwerk achter zit'', zegt Van Buuren. ,,Dat is nu nog niet aan te geven omdat we de identiteit van de daders nog niet kennen. Daarom weten we ook nog niet of ze op de radar van de inlichtingendiensten stonden en of ze bijvoorbeeld ervaring hebben opgedaan in trainingskampen of tijdens de strijd in bijvoorbeeld Syrië of Irak.''