Rusland: Westen neemt enorm risico als Oekraïne F-16’s krijgt

Het Westen neemt een "enorm risico" als er inderdaad F-16's naar Oekraïne gaan. Dat heeft de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Aleksandr Groesjko gezegd tegen staatspersbureau TASS. Volgens Groesjko laat het Westen de spanning hiermee opnieuw verder oplopen.

De onderminister reageerde desgevraagd op het nieuws dat de Verenigde Staten bereid zijn om F-16's beschikbaar te stellen voor Oekraïne om te trainen. Of er daadwerkelijk straaljagers gedoneerd worden, is nog onduidelijk, maar het lijkt wel die kant op te gaan. "Dat brengt voor hen enorme risico's met zich mee", zei Groesjko volgens TASS. "In elk geval zal hiermee rekening worden gehouden in al onze plannen en we beschikken over alle nodige middelen om onze doelen te bereiken."

Nederland is een van de landen die genoemd wordt als mogelijke leverancier van de gevechtsvliegtuigen. Minister van Defensie Kajsa Ollongren zei met "onze naaste bondgenoten" Denemarken, België en het Verenigd Koninkrijk te werken aan de invulling van de plannen voor het trainingsprogramma.