E. Jean Carroll wil aanvullende schadevergoeding van Trump

Schrijver E. Jean Carroll heeft een rechter gevraagd om haar aanvankelijke smaadzaak tegen de voormalige Amerikaanse president Donald Trump te wijzigen, zodat ze een aanvullende schadevergoeding kan eisen. Carroll wil de vergoeding naar aanleiding van Trumps uitspraken bij CNN eerder deze maand, meldt de nieuwszender.

Carroll (79) zegt dat Trump haar halverwege de jaren negentig heeft verkracht in een paskamer in een warenhuis in New York. Vervolgens zou hij haar reputatie geschaad hebben door te beweren dat zij het verhaal verzonnen heeft. De oud-president werd eerder deze maand door een jury in een civiele rechtszaak schuldig bevonden aan seksueel misbruik en smaad. Ook heeft hij zich volgens de jury schuldig gemaakt aan geweld. De jury achtte verkrachting niet bewezen.

De oud-president werd gesommeerd zo'n 5 miljoen dollar (4,6 miljoen euro) schadevergoeding te betalen aan Carroll. De advocaat van Trump heeft hoger beroep aangetekend tegen de uitspraak.

Tijdens een vraag- en antwoordsessie bij CNN zei Trump de dag na de uitspraak opnieuw dat het misbruikverhaal "nep" en "verzonnen" was. Ook stelde hij "geen idee" te hebben "wie deze vrouw is".

In een brief aan de rechter stellen de advocaten van Carroll dat het gedrag van Trump moet resulteren in een "zeer forse schadevergoeding", onder meer om te voorkomen dat hij nog vaker beledigende uitspraken doet over de schrijver.

De eerste smaadzaak die Carroll tegen Trump had ingediend, loopt 3,5 jaar later nog steeds. Ze deed in 2019 voor het eerst een boekje open over het incident. De zaak loopt volgens Amerikaanse media vertraging op omdat Trump destijds president was en het niet duidelijk is wat juridisch mogelijk is. Volgens Trump kan hij niet vervolgd worden voor uitspraken die hij tijdens zijn presidentschap deed.