Godslastering in 5 Europese landen: Hoe ver mag je gaan?

Mooi artikel in Trouw: Hoe ver mag je in het Westen gaan met godslastering? De vrijheid van meningsuiting is heilig in het Westen, zelfs als een uiting of kreet zich richt op wat voor anderen heilig is. Maar in Duitsland, Denemarken, Griekenland, Italië, Polen, Malta en Cyprus is de wet op godslastering nog van kracht. Een overzichtje: Nederland: De wet op godslastering is sinds 2014 afgeschaft. Mensen die zich beledigd voelen, kunnen grijpen naar artikel 137c over beledigen van groepen wegens ras, godsdienst of levensovertuiging. Maar anders dan de geschrapte wet op godslastering, stelt dit artikel het beschimpen van goden niet strafbaar. Wie zich bijvoorbeeld grievend over moslims of homo's uitlaat, kan met 137c nog steeds voor de rechter worden gesleept Duitsland: In de Duitse grondwet staat 'iedereen heeft het recht zijn mening in woord, schrift of beeld vrij te uiten en te verbreiden'. Er wordt wel een onderscheid gemaakt tussen meningen en feiten. Het ontkennen van de Holocaust mag daarom niet, want verkondigen dat die niet bestaat is bewijsbaar onjuist. Verder mag er erg veel, Pegida-demonstranten mogen bijvoorbeeld de spot drijven met de aanslagen in Parijs. De kwesties die wel in Duitsland spelen hebben bijna altijd te maken met Hitler en met het naoorlogse nationaal-socialisme Polen: Kampioen rechtszaken wegens het beledigen van gevoelens. Er zijn vrijwel geen moslims in Polen. De actie 'ik ben Charlie niet' vond er veel weerklank. De Franse cartoonisten van Charlie Hebdo zouden in Polen 'twee jaar cel hebben gekregen' na een proces over het beledigen van religieuze gevoelens. Veel kunstenaars en auteurs zijn voor de rechter gesleept, bijvoorbeeld de zanger Adam Darski die een bijbel door midden scheurde terwijl hij 'vreet deze stront' riep Griekenland: Formeel is Griekenland natuurlijk de bakermat van de democratie en er is ook vrijheid van pers en van meningsuiting. Toch mag je er niet spotten met het orthodoxe geloof, dat officieel de leidende godsdienst is. Blasfemie is strafbaar als het om God, de orthodoxe kerk of andere godsdiensten. Toch de wet wordt zelden aangewend. Behalve in 2012 toen een jongen 10 maanden cel kreeg omdat hij een Griekse monnik uit de vorige eeuw met een pastagerecht had vergeleken Frankrijk: In Frankrijk is het verboden om de Holocaust te ontkennen en er is een wet die elke racistische, antisemitische of xenofobe handeling strafbaar stelt. Of die wet de boel in balans houdt is onduidelijk. Op dit moment vragen sommige Fransen zich af waarom je wel de profeet mag beledigen maar de komiek Dieudonnée geen antisemitische grappen mag maken  

Bron(nen):   Trouw      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  “beschimpen van goden niet strafbaar.” Mo’h de pedofeet dus wel?

 2. Koper

  Artikel 137c: Hij die zich in het openbaar, mondeling of bij geschrift of afbeelding, opzettelijk beledigend uitlaat over een groep mensen wegens hun ras, hun godsdienst, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie.
  2
  Indien het feit wordt gepleegd door een persoon die daarvan een beroep of gewoonte maakt of door twee of meer verenigde personen wordt gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie opgelegd.

  Ik lees hierin dat een tekenaar die cartoons maakt van Mohammed gewoon de cel in kan.

  • Calhoun84

   Mohammed is geen groep mensen. Daarnaast is “beledigen” vrij subjectief.

   (in antwoord op Koper)
  • Windows 8

   en op welke manier is de pedofeet een persoon of groep?

   (in antwoord op Koper)
  • Burgermans

   Lezen is ook een kunst, blijkt wel…

   (in antwoord op Koper)
   • Koper

    Hij die zich in het openbaar, bij afbeelding, opzettelijk beledigend uitlaat over een groep mensen wegens hun godsdienst, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar.
    Maar aangezien de tekenaars van Charlie Hebdo er hun beroep van hebben gemaakt kunnen ze zelfs twee jaar de bak in.

    Lezen is een kunst terug naar u.

    (in antwoord op Burgermans)
 3. Jasper_B

  Die Griekse jongen is een volwassen man, en zijn zaak loopt nog steeds.

Reacties niet toegestaan