Vier van de 10 Fransen zijn liever geen Charlie

Meer dan vier op de tien Fransen, 42 procent, vindt dat het beter zou zijn om geen spotprenten te publiceren van de profeet Mohammed. De helft zou wel iets zien in een beperking van de vrijheid van meningsuiting op het internet. Dat blijkt vandaag uit een telefonische peiling bij 1.003 mensen. De peiling werd afgenomen op 16 en 17 januari.
In de peiling werd onder andere gemeld dat "sommige moslims zich gekwetst of aangevallen voelen door de publicatie van de karikaturen van de profeet Mohammed", waarop 57 procent van de respondenten antwoordt dat "er met deze reacties geen rekening gehouden moet worden en men dergelijke prenten moet blijven publiceren". Zo'n 42 procent van de ondervraagden is een andere mening toegedaan en vindt dat er wel "rekening moet worden gehouden met deze reacties en dat het beter is om de publicatie van dergelijke spotprenten te vermijden".Vijftig procent van de ondervraagden spreekt zich bovendien uit voor een "beperking van de vrijheid van meningsuiting op het internet en op sociale netwerksites", 49 procent ziet dat niet zitten en 1 procent heeft geen mening. Voorts vindt 81 procent dat de Franse nationaliteit moet worden afgenomen van personen die over een dubbele nationaliteit beschikken en die veroordeeld zijn wegens terreurdaden op Frans grondgebied. Zo'n 68 procent wil dat Franse burgers van wie wordt vermoed dat ze naar conflictgebieden zijn getrokken om er aan de zijde van terroristen te gaan vechten het verbod moeten krijgen om nog terug te keren naar Frankrijk. Tot slot kant 57 procent zich tegen "verdere militaire interventies van Frankrijk in Syrië, Jemen en Libië" en 63 procent ziet ook liever geen "intensivering van de Franse legeroperaties in Irak".

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. vandehoedenderand

  En dat mogen ze vinden in een vrije samenleving. Maar ze hebben natuurlijk ongelijk verder. Religie is niet belangrijk. Doet er niet toe. Van alle vrijheden zou religie onderaan op de lijst moeten staan, waar de vrije mening uiteraard in de hoogste regionen hoort te verkeren.

  Kwaad worden om een cartoon. Ga weg. Als we die weg inslaan, zetten we 20 stappen terug in de tijd. Niet aan tornen, aan die vrije mening.

  • Albert Bakker

   Bij een telefonische peiling afgenomen op 14 januari j.l. onder 1.006 respondenten is komen vast te staan dat 73% van de bevolking vindt dat je dergelijke peilingen niet serieus moet nemen.

   (in antwoord op vandehoedenderand)
   • vandehoedenderand

    Ik neem peilingen nooit al te serieus. Maar het is geen geheim dat bepaalde elementen in de samenleving het bijzonder zwaar hebben met het vrije woord. Of dat nu 42%, 10% of 90% is, maakt voor mij niet zoveel uit.

    Voor mij is de vrijheid van meningsuiting nagenoeg heilig, om even in religieuze termen te spreken.

    (in antwoord op Albert Bakker)
 2. Windows 8

  telefonische peiling op 1000 mensen en dat wordt gepubliceerd als zijnde relevant? Waar vind ik de data en de parameters? Dit kan evengoed verzonnen zijn? Resultaten gebiasd, wie bestelde deze peiling? Waarom komt zoiets zelfs hier?

 3. Windows 8

  Bronnen 3huis , bronnen !!!!

 4. Windows 8

  Prachtig stukje op GS :

  “Dr. Kromzwaard: Ook wordt net als eerder bij de Mohammedcartoons en de film Innocence of Muslims door sommige opinieleiders ‘onze’ vrijheid van meningsuiting heilig verklaard; vaak in tegenstelling tot moslims die lange tenen zouden hebben. Het motto: alles moet kunnen.

  GS: Nogmaals: het vrije woord is niet heilig. Het staat constant ter discussie, er wordt regelmatig aan getornd of mee gesold, het is nooit volledig onbegrensd en dus niet ongenaakbaar, en het zijn zelden of nooit de voorvechters van het vrije woord die naar de wapens grijpen – dat zijn altijd degenen die hem willen inperken. Tien man AT voor Gregorius Nekschot. Het mes in de borst van Theo. Charlie Hebdo. Stuk voor stuk geweldsdaden doortegenstanders van VvMU.”

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2015/01/kloosried_dr_kromzwaard.html#more

 5. Daniel

  Het tekenen van gierige, rijke, mensen bedonderende Joden is ook vrijheid van meningsuiting!
  Voor mij mag het ook een tandje minder, tegen de buren gedraag ik me fatsoenlijker dan ik me op internet gedraag.
  In echt contact met mensen zijn mensen fatsoenlijker dan op internet, raar die vrijheid van meningsuiting.

 6. Burgermans

  De islamisering van Frankrijk is al bijna voltooid.

Reacties niet toegestaan