Overlevende van Auschwitz: ‘We wisten allemaal: wie niet naast zijn bed kan staan, moet naar de gaskamer’.

70 jaar na de bevrijding vertellen overlevenden van Auschwitz over wat ze hebben meegemaakt in het gruwelijke concentratiekamp. 'We wisten allemaal: wie niet naast zijn bed kan staan, moet naar de gaskamer'. Dat zegt Sam Pivnik (84), die op wonderbaarlijke wijze overleefde. Als 14-jarige jongen uit het westen van Polen belandde hij met zijn familie in Auschwitz. Alle gezinsleden werden vergast, behalve Sam. Maar Dr. Joseph Mengele kwam op een dag ook naar hem toe en wees naar links, de gaskamer. 'Ik barstte in huilen uit en gooide mezelf aan zijn voeten. Ik geloof dat ik zelfs zijn laarzen heb gekust. Mengele haatte het om aangeraakt te worden door joden. Ik had er een kogel voor kunnen krijgen. Tot op de dag van vandaag weet ik niet waarom, maar hij liep weg. Later hoorde ik, dat ik mocht blijven'. In Auschwitz vond een van de grootste massamoorden in de geschiedenis plaats. 1,1 miljoen mensen zijn er om het leven gekomen. De gevangenen kwamen naakt voor de SS'ers te staan. Die besloten vaak in een oogopslag wie dood moest en wie nog een dag mocht leven. Wie bleef leven, moest zware arbeid verrichten. Sommigen werden gebruikt voor de medische experimenten van Mengele. Overlevende Edith Baneth herinnert zich het moment dat ze aan kwam in het kamp na een driedaagse reis in een overvolle trein. 'We wisten bij aankomst nog steeds niet wat Auschwitz betekende. Plotseling gingen de deuren open en iemand riep: 'Raus, raus'. Ineens begreep ik het. Ik zag een enorme stapel lijken, allemaal dode lichamen met alleen vel en botten. Bovenop lag een vrouw, naakt en broodmager, maar levend. Ze streelde een van de hoofden van de lijken'. De 80-jarige Susan Kluger kwam in 1944 samen met haar moeder en zusje in Auschwitz terecht. Ze bleek geschikt voor het zware werk, maar haar moeder en zus stierven in de gaskamers. 'Als je naar de hel bent geweest en je hebt het overleefd, dan is niets meer belangrijk behalve gelukkig zijn. Ik houd van mijn kinderen en geef ze 100 procent liefde, want dat is alles wat je hebt'. Deze maand komen 300 overlevenden naar Auschwitz om hun bevrijding te herdenken en stil te staan bij alle mensen die het niet overleefd hebben.

Bron(nen):   Daily Mail      

121 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Zeventig jaar na Auschwitz lopen de Jodenhaters weer door de straten van Europa; in Frankrijk zijn Joden hun leven niet meer zeker.

 2. Windows 8

  en ze zijn allemaal voor niets gestorven als we nu niet snel de nieuwe nazi’s opruimen die zichzelf moslims noemen.

  • Dutchy

   hou toch eens op. Verander Moslims nu eens in Joden, wat vind je dan van je uitspraak.

   (in antwoord op Windows 8)
   • Windows 8

    Welke Joden hebben er onlangs aanslagen gepleegd in het westen, meer bepaald Frankrijk?

    (in antwoord op Dutchy)
    • Dutchy

     Je wil niet luisteren. Het is die attitude / haat naar een bepaalde groep uit de samenleving, die uiteindelijk heeft geleid naar Auschwitz. Het is niet acceptabel om bepaalde groepen zo weg te zetten. Toen niet, nu niet, nooit niet.

     (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      De haat staat in hun boekje dat het woord van hun god predikt. Ze kiezen dus zelf om zo te worden weggezet door geloof en daden. Misschien jezelf eens informeren.

      (in antwoord op Dutchy)
     • Dutchy

      Haat druipt van jouw woorden af.

      “Seculaire westerlingen plegen geen aanslagen” oh nee, ik zou jezelf maar eens opvoeden. Seculaire westerlingen plegen aanslagen, christenen plegen aanslagen. Vanuit elke overtuiging zijn er wel een aantal idioten die in naam van hun overtuiging aanslagen gaan plegen.

      Die grote broek die je aantrekt, past je totaal niet.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      “Seculaire westerlingen plegen aanslagen”
      Ik wacht op je lijstje…

      (in antwoord op Dutchy)
     • Dutchy

      RARA, RAF, Timothy McVeigh, Anders Behring Breivik, Molukkers. IRA, Organisation de l’Armée Secrète, ETA, zijn ook allemaal niet vanuit geloofsovertuiging. Rest kan je ook zelf wel bedenken.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Kijk…je zegt het zelf …NIET vanuit geloofsovertuiging.
      En laat dat in aanslagen over DE HELE WERELD nu net wél het geval zijn voor moslims.
      Gekken zijn er overal maar volwassenen die in een antiek sprookje geloven en dat als leidraad nemen zijn per definitie gek en gevaarlijk.

      (in antwoord op Dutchy)
     • Roland Bruynesteyn

      Kenmerk van terreur is niet alleen het achterliggend gedachtegoed (dat kan overigens religieus zijn of politiek, zoals afscheidingsbewegingen), maar ook de willekeur waarmee het gebeurt.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Roland Bruynesteyn

      @Windows8 – Je zegt “als we nu niet snel de nieuwe nazi’s opruimen die zichzelf moslims noemen”

      Los van de mogelijke strafbaarheid: waarom vind je jezelf nu ook al weer beter dan een moslimterrorist die zegt: “Laten we snel de ongelovige honden opruimen die zichzelf democraat noemen”?

      (in antwoord op Roland Bruynesteyn)
     • Windows 8

      Zeg je nu dat de Westerse alliantie ‘fout’ was toen ze ons kwamen bevrijden van de nazi’s in WW2?

      (in antwoord op Roland Bruynesteyn)
     • Roland Bruynesteyn

      Bijna goed;) Nee, ik vind dat je je opstelt tegenover moslims zoals nazi’s in de jaren 30 deden tegenover joden. Ik vind je dus in je woordkeuze (niet beter dan) een nazi.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Ok, daarom nogmaals deze vragen :
      Hoeveel joden hebben er onlangs aanslagen gepleegd in het westen / Frankrijk?

      Waarom komen moslims op straat voor een tekening maar NIET als er massaal geloofsgenoten worden afgeslacht.

      (in antwoord op Roland Bruynesteyn)
     • Roland Bruynesteyn

      antwoord op 1e vraag: nul
      antwoord op 2e vraag:
      – niet helemaal waar: demonstraties in westen als een moskee beklad wordt (of een moslim aangevallen)
      – in het midden oosten is het niet overal even veilig (of zelfs maar toegestaan, net als in grote delen van de wereld overigens) om te demonstreren
      – moet je eigenlijk aan moslims vragen (voor je ze opruimt).

      (in antwoord op Windows 8)
     • Dutchy

      En daarmee zet je:
      – 2,1 miljard Christen
      – 1,3 miljard Islamieten
      – 0,9 miljard Hindoestanen
      – 0,4 miljard Boeddhisten
      – 0,2 miljard Taoisten
      – 0,02 mijard Sikhen
      – 0,01 miljard Joden
      etc. etc. etc.

      Allemaal weg.

      Er zijn maar z’n 1,1miljard mensen die niet-religieus zijn. Ongelooflijk kromme redenaties allemaal, allemaal om voor jezelf goed te praten dat je Moslims haat?

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      “en daarmee zet je ….”
      Nee hoor, er is er slechts één dat de voor aan ongelovigen predict in hun haatboekje : ISLAM

      “The Quran contains at least 109 verses that call Muslims to war with nonbelievers for the sake of Islamic rule. Some are quite graphic, with commands to chop off heads and fingers and kill infidels wherever they may be hiding. Muslims who do not join the fight are called ‘hypocrites’ and warned that Allah will send them to Hell if they do not join the slaughter.

      (in antwoord op Dutchy)
     • Dutchy

      Wie ben jij om dat onderscheid te maken…..

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Ik kan lezen

      (in antwoord op Dutchy)
     • Dutchy

      Ik zou als ik jouw was, maar die skills gebruiken om te lezen wat er gebeurd is en welke mechanisme de NAZI’s gebruikten om een heel volk zo gek te krijgen om een bepaalde bevolkingsgroep te haten. En vergelijk dat maar eens met jouw gedachtengoed ten opzichte van de Islam. Misschien kom je dan ook zelf tot de conclusie hoe kwalijk jouw uitspraken zijn.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Misschien leef je onder een steen maar er gaat geen dag voorbij of een haatbaard : pleegt een aanslag, smijt een homo van het dak of executeert een paar geloofsgenoten.
      Knap ‘mechanisme’ dat de Islam hanteert. Is dat een soort omgekeerde psychologie of wacht …een false flag operatie van de Mossad?
      Dat moet het wel zijn. Islam is toch de religie der vrede, correct?

      (in antwoord op Dutchy)
     • Roland Bruynesteyn

      Windows, je reageert wel, maar je antwoordt niet. Ik kan niet voor Dutchy spreken, maar niemand verdedigt hier terroristische daden door radicale moslims. Iedereen ziet ook dat het een probleem is. Maar jij bent de enige met de oplossing ‘moslims opruimen’ komt.

      Als je wordt aangesproken op het (zacht gezegd) bedenkelijke karakter van die uitspraak zeg je: “het zijn terroristen”. Dat is zoiets als na Karst Tates alle bestuurders van een Suzuki Swift opruimen. Dom, primitief en, inderdaad, methodologisch verwant aan de praktijken van de nazi’s.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      oh wat grappig : nu vergelijken we het volgen van een fascistische religie al met de aankoop van een gebruiksvoorwerp : een auto

      (in antwoord op Roland Bruynesteyn)
     • Roland Bruynesteyn

      Los het probleem dat de radicale islam wel degelijk heeft: waarom beperk je je verzoek om een lijstje tot seculiere westerlingen? Tellen IRA of religekkies in bijvoorbeeld de VS niet mee? Maar wat dacht je in de jaren 70 en later van Baader-Meinhoff Gruppe in Duitsland, Rode Brigades in Italië, ETA in Spanje? Is de burgeroorlog in het midden oosten heel anders dan de burgeroorlog op de Balkan en aan de randen van de voormalige USSR vanaf de jaren 90? Recent kun je in Nederland Karst Tates en Tristan van der Vlist noemen.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Roland Bruynesteyn

      Overigens back on topic: we hebben het hier over vreselijke terreur, geïnspireerd door ridi cuul gedachtegoed, 70 jaar geleden in ons eigen westerse buurland. Toen leefden er nauwelijks moslims in Europa, dus kom niet aan met de claim dat terrorisme exclusief islamitisch is, of dat moslims een exclusief terroristisch denkkader hebben…

      (in antwoord op Roland Bruynesteyn)
     • Windows 8

      70 JAAR GELEDEN !!!!!

      (in antwoord op Roland Bruynesteyn)
     • Dutchy

      70 jaar geleden inderdaad. Waarom zouden die mechanisme nu verandert zijn in Europa?

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Tja, seculaire beschavingen gaan er nu eenmaal vooruit.
      Een beschaving gebaseerd op een antiek sprookje kan daar alleen maar op parasiteren, of er moet olie uit de grond spuiten.

      (in antwoord op Dutchy)
     • Dutchy

      Wat een ontzettend misplaatst superioriteitsgevoel heb jij.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Bewijs het tegendeel.
      Hoeveel nieuwe en vooruitstrevende ontwikkelingen zijn er het resultaat van Islam (kuch) onderwijs.
      Welke baanbrekende ontdekkingen zijn er recent gedaan, daar waar de enige waarheid de quran is.

      (in antwoord op Dutchy)
     • Dutchy

      Ik ga het niet eens meer beantwoorden. Jij gelooft in je eigen waarheid en dat moet je dan maar doen. Ik ben wel klaar met je.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Ik noteer dat je mijn vragen niet kan beantwoorden.
      Religie geeft geen antwoorden, nu niet, nooit niet.
      Het eindigt vooruitgang en indoctrineert kinderen en sluit volwassenen op in een waanbeeld waarna ze parasiteren op vrijdenkenden. Islam is een middeleeuwse denkwijze. Tijd voor de verlichting maar NIET HIER !!!

      (in antwoord op Dutchy)
     • Dutchy

      Heb geen zin meer om je te beantwoorden, dan komt er wel weer een nieuw bizar statement of een ander iets. Je bent overtuigd van je eigen gelijk en staat open voor niks. Net zo extremistisch in jouw standpunt. Dus succes ermee.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Ik moet van jou nog het eerste MET FEITEN aangetoonde argument zien.
      Het is duidelijk dat je een volger bent van de pedofeet. Het ontberen van kennis is één der grootste eigenschappen er van.

      (in antwoord op Dutchy)
     • Dutchy

      Probeer je nu een reactie uit te lokken door maar ad random te gaan beledigen? Hiermee diskwalificeer je jezelf gelijk. Maar dat moet je zelf maar weten.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Ik was toch al “gediskwalificeerd” volgens jou? Uitraard net op het moment dat er een moeilijke vraag je opwachtte …

      (in antwoord op Dutchy)
     • Dutchy

      Sorry, ga niet meer mee met je blaten. Succes ermee.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Bukken maar …

      (in antwoord op Dutchy)
     • Dutchy

      Sorry ben geen homoseksueel, dus je moet je frustraties op iemand anders botvieren.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Roland Bruynesteyn

      Niet beantwoorden omdat er geen sprake is van een dialoog is iets anders dan niet kunnen antwoorden.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Ga jij nu voor hem het woord voeren?

      (in antwoord op Roland Bruynesteyn)
     • Roland Bruynesteyn

      Ik hoef Dutchy niet te verdedigen, maar als het peil van de discussie waar ik aan deelneem onder een kritische grens zakt ben ik automatisch belanghebbende;)

      (in antwoord op Windows 8)
     • Roland Bruynesteyn

      Kijk Windows, hier kan ik nu weer een heel eind in meegaan. Dit is ook een zinnig stukje analyse van godsdienst in het algemeen (of geloof in een hogere macht, zoals “de overheid moet al mijn problemen oplossen, dan maken ze de belastingen maar wat hoger”). Maar je oplossing lijkt nergens naar en is zelf eigenlijk een primitief geloof: door moslims op te ruimen (uit Nederland? uit Europa? uit de wereld?) voorkomen we terrorisme.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Om een probleem te verhelpen stel ik voor de oorzaak te verwijderen en dat noem jij “een geloof”?
      Hoeveel generaties probeert men al , en tegen welke prijs zowel financieel als sociaal (tov burgers) de koekjes-met-thee aanpak?

      (in antwoord op Roland Bruynesteyn)
     • Windows 8

      Het CDA zocht het hogerop en liet de Tweede Kamerfractie vragen stellen aan Opa Ivo, onder andere over de financiering van de salafistenkerk die 2,5 miljoen euro moet kosten. De antwoorden zijn net binnen. Opvallend: Opa Ivo haalt – vermoedelijk gedwongen door de Recente Ontwikkelingen – de ivoren kop uit het zand en zegt letterlijk het volgende over de dubieuze geldstromen: ” In het algemeen kan worden gesteld dat de financiering van nieuwbouw-moskeeën vaak deels vanuit het buitenland komt. Ook kan in het algemeen worden gesteld dat salafistische netwerken vaak internationaal van aard zijn en dat er dus ook sprake is van internationale fondsenwerving. Salafisten streven naar de vestiging van een samenleving die volledig is gebaseerd op de waarden en normen van de ‘zuivere islam’. Om dit doel te bereiken, trachten salafistische groeperingen hun invloed daar waar mogelijk te vergroten. Gelet op het geld dat gemoeid is bij nieuwbouwprojecten, kan dat een moment zijn waarop dergelijke groeperingen ‘instappen’.”

      BRON GS

      (in antwoord op Roland Bruynesteyn)
     • Roland Bruynesteyn

      Windows, hier heb je wel een punt. Een bepaalde modernisering moet de islam nog doormaken. Informatie, ict en inderdaad onderwijs zullen hier aan bijdragen. Het christendom heeft dit deels kunnen doen (maar raakte wel enigszins gemarginaliseerd), het communisme is echter gesneuveld. Blijft het feit dat jij qua gedachtegoed 70 jaar geleden bent blijven hangen en de voortgaande beschaving van het westen blijkbaar gemist hebt.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Uw mening, ik laat me niet afknallen.
      Ga jij maar lekker ‘hopen dat alles goedkomt’ en alvast oefenen richting Mekka.
      Ik niet !!!

      (in antwoord op Roland Bruynesteyn)
     • ernie

      “seculaire”beschavingen gaan wel vooruit, maar wegkruipende zolderdikkopjes niet.

      (in antwoord op Windows 8)
     • ernie

      NOU EN??? SCHREEUWLELIJK!!!

      (in antwoord op Windows 8)
     • Burgermans

      In Duitsland is de cultus des doods twaalf jaar aan de macht geweest, in het Midden-Oosten 12 eeuwen.
      Jodenhaat, homofobie, vrouwenonderdrukking, censuur, gelijkschakeling, geweldverheerlijking: de overeenkomsten tussen nazisme en islam zijn zo opvallend en talrijk dat je er niet omheen kunt gaan.

      (in antwoord op Roland Bruynesteyn)
     • Roland Bruynesteyn

      Burgermans, je mist het punt. Er zijn weinig zaken in de islam waar ik het mee eens ben. Er zijn wellicht ook weinig cartoons in Charlie-Hebdo waar ik het mee eens ben. Maar men mag geloven, of uiten, wat men wil. Punt is dat niet alleen moslims door hun gedachtegoed geïnspireerd terroristische daden plegen.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Momenteel wel. Er is geen enkele ideologie ter wereld die zoveel haat zaait en mensen vermoordt als de islam.

      In de oudheid waren wij Europeanen barbaren en Midden-Oosterlingen juist beschaafd. Het Christendom heeft van ons barbaren beschaafde mensen gemaakt, de islam van beschaafde mensen juist barbaren.

      (in antwoord op Roland Bruynesteyn)
     • Roland Bruynesteyn

      We zijn niet zo zeer door het Christendom beschaafd geworden (inquisitie, kruistochten, heksenverbrandingen, Galileo, pauselijke encycliek rond WO II, huidige standpunt omtrent abortus, euthanasie, voorbehoedmiddelen, AIDS), maar door geleidelijk afscheid te nemen van de dogma’s van het Christendom. Iets dergelijks heeft de Islam inderdaad ook nodig. Er zijn genoeg voorbeelden gegeven van niet-islamitische terroristen. De enige shoarmatent in mijn dorp wordt gerund door een moslim die geen terroristische gedachten koestert maar hard werkt en goed ‘geïntegreerd’ is. Je generaliseert.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Je had ook hele aardige nazi’s maar dat verandert niets aan het feit dat het nationaal-socialisme een verderfelijke ideologie is. Als Christenen zich in het evangelie gaan verdiepen worden ze hulpverlener; als moslims zich in de Qur’aan gaan verdiepen, eindigen ze steevast als terrorist.

      (in antwoord op Roland Bruynesteyn)
     • Roland Bruynesteyn

      Ik heb geen zin om je extreme clips te sturen van ‘christengekkies’ en idiote orthodoxe joden, maar nogmaals:
      – ik verdedig de islam niet als een goede leidraad voor het leven (ik ben enthousiast en overtuigd atheïst)
      – orthodoxe moslims houden naar mijn mening niet van het (DIT) leven en willen dat pessimisme soms agressief aan andere mensen opdringen
      – maar daar staan ze niet alleen in (vraag maar aan gelovige joden of katholieken of protestanten).

      We kunnen wel elke westerse terrorist een eenling noemen, of een gekkie, maar er zijn dus niet-islamitische terroristen en er zijn niet-terroristische moslims. Veel meer zeg ik niet en he tis vrij evident, maar voor jou en Windows8 lijkt dat vloeken in de kerk/moskee…

      (in antwoord op Burgermans)
     • ernie

      “seculaire”? Breivik? Timothy Mc Veigh? Tamerlan Tsarnajev? Baader Meinhof, Brigade Rosso, IRA… Google de rest niet-molsimplegers zelf ff bij elkaar (heb je wat te doen op je zoldertje…) En waaruit blijkt dat de rest wel “seculair” is? En als je verveelt daar boven in het donker: neemp us en taalles!

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      “niet-molsimplegers” Jij dan Nederlands?

      (in antwoord op ernie)
     • ernie

      ja die sein seculair

      (in antwoord op Windows 8)
     • ernie

      grappig: je gaat niet in op de inhoud – het enige weerwoord dat in jouw denkraampje voorkomt is een overduidelijke typo. Maar “seculair” veelvuldig herhaald is geen typo!

      (in antwoord op Windows 8)
    • ernie

     klopt: ze hebben slechts de Palestijnen ongeveer vernietigd…

     (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      definitie “ongeveer vernietigd” en cijfers die claim staven aub?

      (in antwoord op ernie)
     • ernie

      als zelfs honderden overlevenden van de holocaust vinden dat Israel genocide pleegt…
      http://www.zamanvandaag.nl/nieuws/wereld/5818/protest-overlevenden-holocaust-tegen-bloedbad-gazastrook
      maar ik vrees dat het te muf en te donker in je nerdholletje is om de waarheid onder ogen te zien. Ga er eens heen (heb ik gedaan) en práát eens met echte mensen aldaar… ipv als een autist achter je toetsenbord te schuilen.

      (in antwoord op Windows 8)
     • VonRichthoven456353022260

      (Bert voice over;)

      Ernie,

      Als zelfs honderden overlevenden van de holocaust vinden dat Israel genocide pleegt, maakt dit nog niet dat Israël ook werkelijk genocide pleegt.
      Ergens heen gaan en met de mensen praten geeft ook maar zicht op een deel van de werkelijkheid.

      (in antwoord op ernie)
     • ernie

      Als honderden holocaust overlevers iets vinden is het voor sommigen geen bewijs, maar het zegt wat meer dat 1 windoos die dom uit zijn zolderkamer zit te lullen. En voor mij 1 van de sterkste argumenten om op zijn zachtst wat minder pro-isr te zijn.
      En idd geeft ter plekke met mensen praten ook “maar” zicht op een deel der werkelijkheid (die héél complex is), maar het zegt een heel wat meer dan 1 domme windoze bij elkaar kan blaten…

      (in antwoord op VonRichthoven456353022260)
     • VonRichthoven456353022260

      Er bestaat toch wel een helder definitie van wat genocide is.
      En aan de hand daarvan kun je in het geval van Israël niet van genocide spreken

      Dat Win8 verhaal daar zijn we het denk ik wel over eens.
      Veel geblaat en weinig wol….

      (in antwoord op ernie)
     • ernie

      en ondanks die heldere definitie (of dankzij) zijn er diverse – ook gerenommeerde – juristen die van mening zijn dat wat Israel met de Palestijnen doet genocide te noemen is.

      (in antwoord op VonRichthoven456353022260)
     • ernie

      De vaststelling of iets wel/niet genocide is dient te worden gedaan door het Internationaal Strafhof (dat dus het evt. oordeel velt). Israel heeft aanvankelijk in 1998 het oprichtingsstatuut van dat hof wel ondertekend (maar niet geratificeerd) en later de handtekening ingetrokken (om de aanklacht wegens genocide te ontlopen?) Israel bevindt zich hiermee in het ‘goede’ gezelschap van landen als: Verenigde Staten, Rusland, Iran, Soedan en Zimbabwe.

      (in antwoord op VonRichthoven456353022260)
     • VonRichthoven456353022260

      Maar goed, het staat dus nog niet echt vast of Israël werkelijk genocide (naar de betekenis van het woord) bedrijft.

      (in antwoord op ernie)
     • ernie

      zoals in elke fatsoenlijke rechtsorde bent u pas dader als u daartoe in hoogste instantie bent veroordeeld. Dus wat doet Israel? Nog voordat ze veroordeeld kunnen worden trekken ze hun handtekening onder het oprichtings-statuut van het Internationaal Strafhof in en ratificeren dat statuut niet. Is als de van moord verdachte die zijn proces ontloopt en kraait “Zolang ik niet ben veroordeeld ben ik geen moordenaar”. Juridisch kun je de Israeli’s (nog) geen genocide aanwrijven, moreel, journalistiek, normaal menselijk wel en dat er honderden holocaust overlevenden zijn die dat ook vinden zegt mij genoeg.

      (in antwoord op VonRichthoven456353022260)
     • VonRichthoven456353022260

      U zegt zelf dat het eerst vastgelegd moet worden door het strafhof.
      Ik denk dat dit niet nodig is , omdat de definitie van Genocide al bekend is en men deze definitie al gehanteerd heeft bij eerdere zaken.
      Over de werkelijke reden van het niet ratificeren van dit statuut kan men alleen maar gissen ,net zoals men dat zal moeten doen bij die andere landen.
      Er is op voorhand niet hard te maken dat zij genocide bedrijven en dus kan dit niet meegewogen worden als reden in het niet ratificeren van het statuut.

      Waarop u uw verder uw conclusie baseert is niet heel sterk te noemen;

      “moreel, journalistiek, normaal menselijk wel en dat er honderden holocaust overlevenden zijn die dat ook vinden zegt mij genoeg.”

      Daartegenover staan weer veel mensen die om dezelfde redenen het tegenovergestelde menen.

      Wat het belangrijkste is is dat men de reeds vaststaande en gehanteerde definitie van genocide aanhoudt en vervolgens gaat kijken of Israël werkelijk in dat beeld past.

      Ik wil er graag even een interessant artikel bijhalen dat toch wat andere invalshoeken geeft op het eventueel aansluiten van zowel Israel als de Palestijnen bij het Internationaal Strafhof.
      Het is namelijk nog maar de vraag of dit strafhof actief betrokken zal zijn bij dit hele conflict.

      http://www.haaretz.com/blogs/jerusalem-babylon/1.591596

      (in antwoord op ernie)
     • ernie

      tuurlijk citeert de vleeseter de slagerskrant en is haaretz de buikspreekpop van de isr. regering.
      Anderen (oa. deze leden van het Europese parlement: http://www.presstv.com/detail/2014/09/10/378256/eu-delegation-israel-has-committed-genocide/) hebben het gewoon over genocide.
      En het voldoet ook voor 100% aan de definitie die de VN hanteert: “…een van de volgende handelingen, gepleegd met de bedoeling om een nationale, etnische, godsdienstige groep, dan wel een groep, behorende tot een bepaald ras, geheel of gedeeltelijk als zodanig te vernietigen:
      ‘het doden van leden van de groep; het toebrengen van ernstig lichamelijk of geestelijk letsel aan leden van de groep; het opzettelijk aan de groep opleggen van levensvoorwaarden die gericht zijn op haar
      gehele of gedeeltelijke lichamelijke vernietiging…”
      U mag een andere mening zijn toegedaan: voor mij is het klinkklare genocide dat Israel bedrijft t.o.v. de Palestijnen
      De vader van het begrip ‘genocide’ Raphael Lemkin hanteerde een veel eenvoudiger en eenduider omschrijving: ” het systematisch en planmatig vernietigen van een bevolkingsgroep” en dát is precies wat Israel doet met de Palestijnen.

      (in antwoord op VonRichthoven456353022260)
     • VonRichthoven456353022260

      De vader van het begrip ‘genocide’ Raphael Lemkin hanteerde een veel eenvoudiger en eenduider omschrijving: ” het systematisch en planmatig vernietigen van een bevolkingsgroep” en dát is precies wat Israel doet met de Palestijnen.

      Ben je nu nog serieus ook?

      (in antwoord op ernie)
     • ernie

      jazeker: wie serieus (en onbevooroordeeld) in kaart brengt wat Israel de Palestijnen aandoet kan dat gerust met genocide vergelijken.

      (in antwoord op VonRichthoven456353022260)
     • VonRichthoven456353022260

      Dan kan men de holocaust dus absoluut onder de noemer genocide plaatsen toch?

      (in antwoord op ernie)
     • ernie

      zeker. en het is geloof ik zelfs strafbaar als je dat in twijfel trekt. de holocaust was genocide ja. Dat maakt het des te wranger dat honderden overlevenden van die genocide het huidige Israel genocide verwijten!

      (in antwoord op VonRichthoven456353022260)
     • VonRichthoven456353022260

      Oke, tot zover duidelijk.

      Genocide; ‘acts committed with intent to destroy, in whole or in part, a national, ethnical], racial or religious group.’

      Maar dan stuit ik toch nog op het volgende vragen;

      Sinds 1948 is het aantal Palestijnen toegenomen met factor 8.
      Dan levert Israel maar slecht werk als zij echt op het oog hebben om de palestijnen uit te roeien als volk of natie.
      Hoe kan je met deze cijfers nou van genocide spreken?

      Was bv het handelen onlangs in Gaza nou erop gericht om de Gazanen uit te roeien als onderdeel van het Joodse Genocide plan , of waren het preventieve oorlogshandelingen om Hamas ervan langs te geven?

      Zijn er nou verder nog enige concrete bewijzen dat Israel echt bewust stelselmatig bezig is om de Palestijnen als volk uit te roeien?

      Hoe moeten wij het plan van de Palestijnen om Israel compleet uit te roeien en in zee te drijven dan noemen?
      Geen ocide?

      (in antwoord op ernie)
     • Burgermans

      LOL Er zijn nu meer Palestijnen dan er ooit geweest zijn.

      (in antwoord op ernie)
 3. AT

  Zo veel leed heeft iedereen in die tijd meegemaakt. Je zou zeggen dat we wat wijzer zouden zijn, maar nee. Nog steeds haat aan alle kanten. Links tegen rechts, rechts tegen Moslims, Moslims tegen Joden, Joden tegen Palestijnen.

  • Windows 8

   Moslims tegen de rest van de wereld, is correcter uitgedrukt.

   (in antwoord op AT)
   • AT

    Er zijn 1,6 miljard Moslims op de wereld. Als ‘de Moslim’ tegen de hele wereld zou zijn had de wereld er echt wel anders uitgezien. Ik heb een probleem met alle geloven en zeker met radicalisme. Ik weiger me alleen over te geven aan blinde haat want dat is precies waarom Auschwitz ooit heeft kunnen gebeuren.

    (in antwoord op Windows 8)
    • Windows 8

     “blinde haat, Islamfobie, …”
     Ze passen hier niet. Geef ze een plekje in de warme zon waar ze geen last hebben van ‘blonde hoeren, ongelovige kaffers en moraalloze westerlingen’
     Wij happy , zij happy, toch ?

     (in antwoord op AT)
     • AT

      En waar komen de terroristen doorgaans vandaan en waar worden ze getraind? Toch vooral van onder de zon. Denk je nou werkelijk dat iedereen eruit knikkeren en grenzen dichtgooien ons hier, in onze huidige wereld, ineens “happy” maakt? Er is maar één uitweg op de lange termijn en dat is welvaart en ontwikkeling, oh ja, een einde aan religies zou ook erg mooi zijn.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Para’s op straat, rochelende bontkraagjes , inshallallende tentdoeken, …
      Ja dit zou mij alvast wat happier maken. U voelt zich graag vreemdeling in eigen stad?

      (in antwoord op AT)
     • AT

      Ik zie geen ‘para’s’ en als die komen moeten we dat ten zeerste bestrijden aangezien het precies is wat de terroristen willen; angst en onderdrukking. Dat is wat militairen op straat betekend. Het zal terrorisme niets doen afnemen, alleen maar een stap terug betekenen in de vrije samenleving. In principe hebben ze jou ook bij de ballen.

      Ik voel mij perfect thuis in Rotterdam. Ik zie veel shit op straat en erger me kapot aan die klere ‘bontkraagjes’ maar ik kijk ruim genoeg om het te zien binnen een algehele verloedering van de samenleving. En je weet ook dat iedereen ‘eruit knikkeren’ gewoon niet kan en nooit zal gebeuren. Dus het is loze ouderwetse retoriek.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Ik woon in Antwerpen. Hoe moet ik de para’s “gaan bestrijden” volgens jou?

      (in antwoord op AT)
     • AT

      Dat je daar woont wist ik niet… Daar gaat het nu om, je kunt ze geeneens bestrijden, die macht is je als burger afgenomen. Het enige dat je kunt doen is protesteren, net zo protesteren als iedereen protesteert tegen terrorisme. Want constant wordt terrorisme door de staat aangegrepen om steeds meer van onze vrijheid af te pakken.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Dutchy

      Vooral scholing, de rest komt daarna vanzelf.

      (in antwoord op AT)
   • Dutchy

    Hou eens op met generalisaties. Jij maakt jezelf onderdeel van het probleem.

    (in antwoord op Windows 8)
    • Windows 8

     Steek jij je kop maar terug in het zand (richting Mekka?)

     “The world is being victimized by an epidemic of terrorism — from the September 11 attacks, the USS Cole bombing in Yemen and suicide bombers in Israel, to murderous kidnappings in the Philippines, a nightclub bombing in Bali, the deadly guerrilla takeover of a Moscow opera house, and the fatal hotel bombing in Kenya. Is there a connection among these far-flung terrorist acts?

     What are the facts?

     Radical ISLAM is the common denominator !!!!
     http://www.factsandlogic.org/ad_75.html

     (in antwoord op Dutchy)
     • Dutchy

      Het doet er toch niet toe welk geloof ik aanhang. Heb gewoon een bloedhekel aan gegeneraliseer zoals jij doet. Helpt niks, sterker nog het verergerd het probleem doordat het voor een verwijdering van mensen zorgt.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      “Het doet er toch niet toe welk geloof ik aanhang.”
      BINGO !!!!

      (in antwoord op Dutchy)
     • Dutchy

      lol, je bent zo voorspelbaar in je reacties 😉

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Net als een moslim op een cartoon bedoel je?

      (in antwoord op Dutchy)
     • Dutchy

      jij weigert naar jezelf te kijken. Je hebt vooringenomen ideeen en iedereen die het niet met je eens is, zet je weg. Nu ben ik agnost en hang dus geen geloof aan, maar ik heb het expres in het midden gelaten omdat ik al dacht dat je daar op zou aanslaan en zie daar.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Allard

      Hou er maar mee op, het heeft geen zin. Windows 8 verheerlijkt geweld zoals het bedreigen van een moslimgezin.

      (in antwoord op Dutchy)
     • Dutchy

      Ben ik inderdaad gaan doen Allard, windows 8 is alleen geïnteresseerd in zijn eigen nauwe blik, jammer.

      (in antwoord op Allard)
     • ernie

      nee net als een affectief verwaarloosde puistenkop op zolder met zijn computertje spelende…

      (in antwoord op Windows 8)
     • Roland Bruynesteyn

      Doet er inderdaad niet toe. Auschwitz laat zien wat er gebeurt als de ene groep mensen (met een bepaalde religie of een bepaalde ideologie) denkt te kunnen bepalen wat er met een andere groep (met een gemeenschappelijke religie of ideologie) zou moeten gebeuren. Wat we daar de afgelopen 70 jaar in het westen van geleerd hebben is dat we mensen als individu moeten zien en beoordelen. Het enge collectivistische denken is moeilijk te verenigen met vrijheid en welvaart.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Langzaam komt het besef …Nazi’s via blitzkrieg, Salafisten via …

      Ivo ziet het licht

      ” In het algemeen kan worden gesteld dat de financiering van nieuwbouw-moskeeën vaak deels vanuit het buitenland komt. Ook kan in het algemeen worden gesteld dat salafistische netwerken vaak internationaal van aard zijn en dat er dus ook sprake is van internationale fondsenwerving. Salafisten streven naar de vestiging van een samenleving die volledig is gebaseerd op de waarden en normen van de ‘zuivere islam’. Om dit doel te bereiken, trachten salafistische groeperingen hun invloed daar waar mogelijk te vergroten. Gelet op het geld dat gemoeid is bij nieuwbouwprojecten, kan dat een moment zijn waarop dergelijke groeperingen ‘instappen’.”

      http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2015/01/opstelten_megamoskee_gouda_is.html

      (in antwoord op Roland Bruynesteyn)
     • Roland Bruynesteyn

      Let wel, Windows, je hysterische toontje staat me niet zo aan, en je analyse en oplossingsrichting zijn gênant primitief, maar ook ik heb een probleem met religies en ideologieën die (al of niet democratisch) willen voorschrijven hoe ik mijn leven inricht. Dat geldt niet alleen voor radicale moslims, maar ook voor Amerikaanse anti-abortus activisten, socialisten, fascisten en communisten en neo-nazis.

      (in antwoord op Roland Bruynesteyn)
     • Windows 8

      Wat we geleerd hebben is niet van toepassing op een collectieve waanzin. Dat schijnt er toch maar niet in te gaan COLLECTIEVE WAANZIN = RELIGIE DER HAAT = ISLAM !!!

      (in antwoord op Roland Bruynesteyn)
     • Roland Bruynesteyn

      Wat ik elders probeer aan te geven is dat collectieve waanzin vele jasjes aan kan trekken. In Nederland bijvoorbeeld:
      – hooligans bij voetbalwedstrijden
      – vrolijker supporters bij interlands en Olympische Spelen
      – bezoekers houseparties en grotere popconcerten
      – kijkers naar begrafenis Pim Fortuyn
      Niet allemaal even dodelijk als terrorisme, maar wel waanzin.

      Op wat meer macroniveau hebben enkele dictators behoorlijk veel meer slachtoffers gemaakt in de 20e eeuw dan de islam (overigens zijn er zelfs in het midden oosten waarschijnlijk meer onschuldige slachtoffers gevallen door Westers ingrijpen dan nu door IS/Al Quaeda, al lopen de laatsten nu wel in).

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      oh nee, het “zij deden het ook ” argument.
      Nou, dat duurde even

      (in antwoord op Roland Bruynesteyn)
     • Windows 8

      Wat leuk dat jij het verband ziet tussen iemand die zich in het weekend even gaat uitleven op een house party om daarna aan het werk te gaan, en een van kinds af aan door een fascistische religieuze gek die niet gelovigen enkel goed vind om van te parasiteren.

      (in antwoord op Roland Bruynesteyn)
     • Roland Bruynesteyn

      Nee, beste Windows, ik geef aan dat collectieve waanzin niet beperkt is tot de islam, en dat jouw ‘definitie’ dus niet deugt. Ik geef aan dat veel voorbeelden minder dodelijk zijn, maar wel waanzin en samenhangend met groepsdenken. Nog een paar voorbeelden:
      – jaarclubs van studenten
      – kraakbeweging
      – carnaval
      – motorclubs of -bendes
      – religieuze sektes
      – Tweede Kamerleden (in Nederland)
      – Greenpeace en verwante actieclubs (antibont en zo)
      Moet ik alles twee keer schrijven of kun je het gewoon twee keer lezen?

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      voorbeelden voorbeelden , wegkijken , aanpappen en nathouden…
      Na Frankrijk is die tijd voorbij, nu is de tijd voor actie !!

      (in antwoord op Roland Bruynesteyn)
     • Roland Bruynesteyn

      Jij ziet jezelf echt als een werkbij hé? Kappen met die nuance, ik wil iemand opruimen. Nu!

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      En jij iemand soepsidie geven ? Een VZW oprichten voor derde gen migranten met taalachterstand?

      (in antwoord op Roland Bruynesteyn)
     • ernie

      oogkleppen op, naar de wereld turen via een beeldschermpje, een groef in je grammofoonplaatje hebben en voortdurend dezelfde domme dingen debiteren… het is tijd om eens de windows open te zetten en een genuanceerder wereldbeeld aan te meten!

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Windows , neen dank u. IOS is mijn venster.

      (in antwoord op ernie)
     • Windows 8

      Je verwijt mij ‘gegeneraliseer’ van religekken die één boek aanbidden, ja EEN boek …
      Zie je de absurditeit in je verwijt?

      (in antwoord op Dutchy)
     • Dutchy

      Als religekken generaliseren zal mijn reactie exact hetzelfde zijn. Bijvoorbeeld als ze tegen homohuwelijk zijn in onze Nederlandse context. Overigens gaat Godsdienst niet over een boek, maar om wat er in het boek staat.

      (in antwoord op Windows 8)
   • ernie

    Puisterige nerds op zolderkamertjes bij Mama die via hun toetsenbord tegen alles en nog wat blaten en wiens wereldbeeld net zo groot is als hun denkraam en schermpje (ongeveer 15 inch) – dát is jouw probleem. Ga eens frisse lucht halen!

    (in antwoord op Windows 8)
    • Windows 8

     “verwaarloosde puistenkop” “Puisterige nerds” “groef in je grammofoonplaatje”
     Projectie QED

     (in antwoord op ernie)
     • VonRichthoven456353022260

      Beste Win8,

      U laat teveel het achterste van uw tong zien en waant uzelf tevens onbespied.

      Dat is op zichzelf genomen geen verkeerde zaak, mits men met het gepaste respect deelneemt aan dit soort discussies.
      Dan zullen maar weinig mensen de neiging hebben om hiervan (mis)gebruik te maken.
      Maar in uw geval; u heeft een te grote mond, u bent veelal onaardig, u weet alles beter, u bent soms oneerlijk bezig en u moet overal op reageren, alsof er een diepe onrust of onzekerheid in uw binnenste aanwezig is, met als gevolg dat uzelf diegene bent die mensen munitie geeft om tegen u te gebruiken.

      U denkt waarschijnlijk dat Ernie u probeert te framen, maar in feite doet hij dat niet.
      U heeft uzelf al neergezet als een bepaald type en daar komt u dus nu niet zomaar van af.
      Nu begrijp ik wel dat u net als elk mens een stuk normale waardering wit krijgen voor wie u bent en wat u denkt en doet, want zulks is menselijk, maar op deze gaat dat niet lukken.
      Behalve dat u hier op dit panel soms een spontaan team vormt met mensen die dezelfde mening als u toegedaan zijn toont wat u verder doet en zegt zoiets nog niet zoveel over wat u werkelijk bent en wat uw capaciteiten zijn.

      Maar als u hier kennelijk zo graag primus inter pares wilt zijn of meent dat u dat bent, en erkenning wilt krijgen voor wie u bent of wat u doet, dan wens ik u verder veel succes.

      (in antwoord op Windows 8)
  • Burgermans

   Eerder:
   Moslims tegen Christenen
   Moslims tegen Joden
   Moslims tegen seculieren
   Moslims tegen cartoonisten
   Moslims tegen homo’s
   Moslims tegen vrouwen
   Moslims tegen Boeddhisten
   Moslims tegen Jezidi’s
   Moslims tegen Australiërs
   Moslims tegen Fransen
   Moslims tegen Salman Rushdie
   Moslims tegen onderwijs voor meisjes
   Et cetera et cetera.

   (in antwoord op AT)
 4. Windows 8

  Ivo haalt kop uit het zand

  ” In het algemeen kan worden gesteld dat de financiering van nieuwbouw-moskeeën vaak deels vanuit het buitenland komt. Ook kan in het algemeen worden gesteld dat salafistische netwerken vaak internationaal van aard zijn en dat er dus ook sprake is van internationale fondsenwerving. Salafisten streven naar de vestiging van een samenleving die volledig is gebaseerd op de waarden en normen van de ‘zuivere islam’. Om dit doel te bereiken, trachten salafistische groeperingen hun invloed daar waar mogelijk te vergroten. Gelet op het geld dat gemoeid is bij nieuwbouwprojecten, kan dat een moment zijn waarop dergelijke groeperingen ‘instappen’.”
  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2015/01/opstelten_megamoskee_gouda_is.html

 5. VonRichthoven456353022260

  Ik zou graag deze mensen eens in het echt ontmoeten en in hun ogen kijken als ze delen wat voor onbevattelijke angst daar heerste.
  Respect voor deze mensen.
  Ik ken een dame die als zuigeling door haar moeder in de handen van vreemden is gegeven voordat zij samen met haar man en de andere kinderen op de trein moesten stappen.
  Uiteraard zijn zij allen omgekomen in een vernietigingskamp.

  • marianne martens

   Weet u vast wel. U kunt naar het NIOD. Julius Schelvis, overlevende van Sobibor, heb ik ooit gehoord tijdens een college Holocaust en Genocide
   en ook een college van een jongeman wiens hele familie uit Armenië is vermoord. Het blijft onbegrijpelijk en wonderlijk dat deze mensen heel helder over hun verleden kunnen vertellen, rationeel en warm naar de toehoorders. Bij het NIOD krijg je zoveel meer te weten over wat er is geweest en wat er nu geschied.

   (in antwoord op VonRichthoven456353022260)

Reacties niet toegestaan