Tropische temperaturen verwacht in Nederland dit weekend

Samenleving
door anp
zaterdag, 10 juni 2023 om 4:19
tropische temperaturen verwacht in nederland dit weekend1686364170
In Nederland worden tropische temperaturen verwacht. Dit weekend kan het rond de 30 graden worden. Aan het strand en in het noordelijk kustgebied komt de voorspelling uit op rond de 25 graden.
Rijkswaterstaat heeft voor zaterdag een hitteprotocol ingesteld van 10.00 tot 22.00 uur. Dat geldt voor de provincies Gelderland, Utrecht, Noord- en Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Het KNMI verwacht dat de temperatuur in deze provincies stijgt naar 30 graden of hoger.
Weggebruikers die met pech langs de weg komen te staan, worden vanwege het protocol direct geholpen. Ze worden zo snel mogelijk naar een plek met voorzieningen gebracht, zoals een tankstation. "Daar kan de schaduw worden opgezocht en zijn water en andere voorzieningen aanwezig", aldus Rijkswaterstaat. Ook adviseert Rijkswaterstaat weggebruikers genoeg drinkwater mee te nemen en tijdens het wachten een paraplu te gebruiken tegen de zon.
Naar de stranden rijdt meer openbaar vervoer. Tussen Haarlem en Zandvoort rijden meer treinen. Het Haagse vervoersbedrijf HTM zet dit weekend de zogenoemde Strandexpress in, een tram die bovenop de normale dienstregeling naar Scheveningen rijdt. Vanuit Rotterdam gaan er extra metro's naar het strand van Hoek van Holland.