Raad van Europa: ‘Nederland schendt privacy-rechten burgers’

Nu.nl kreeg inzage in resultaten van het onderzoek van de Raad van Europa dat werd gedaan naar aanleiding van de onthullingen van Snowden. Uit het rapport blijkt dat het recht van burgers op persvrijheid, het recht op een eerlijk proces, godsdienstvrijheid en privacy door Nederland en andere Europese landen is geschonden. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt leidde de internationale commissie. De commissie heeft klokkenluider Snowden meerdere keren gehoord. De onthullingen hebben naar de mening van de commissie overtuigend bewijs geleverd van het bestaan van verregaande, technologisch geavanceerde systemen om communicatie in de gaten te houden en de inhoud ervan te bestuderen. Ook bij mensen die daartoe geen aanleiding gaven. Omtzigt: "Deze rechten zijn de grondvesten van democratie. De inbreuk zonder adequate controle ondermijnt de rechtsstaat." De onderzoekers stellen dat het probleem niet de samenwerking is tussen de Europese landen en de VS, maar dat het 'intensief gebeurt op basis van "geheime wetten met geheime rechtbanken en geheime interpretatie van de wetten waar nagenoeg geen toezicht op is". De onderzoekers vragen in het rapport om een artikel 52-procedure bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Deze procedure moet tonen hoe de mensenrechten in ieder betrokken land vorm krijgen. Ook zijn de onderzoekers bezorgd over dat ontwikkelde spionage-hulpmiddelen in handen kunnen vallen van totalitaire regimes of extremistische politici omdat dat 'catastrofale gevolgen' zou kunnen hebben.

Bron(nen):   Nu      

19 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Wie maalt daar nog om na de aanslag op Charlie Hebdo? Om een tolerante samenleving te behouden zullen we onverdraagzame en gewelddadige ideologieën zoals het nazisme en de islam met geweld buiten de deur moeten houden.

  • harrr

   En dat “met geweld buiten de deur houden” gaat lukken dankzij het opofferen van onze privacy?
   Zolang de terroristen hun aanslagen niet gaan vooraankondigen op facebook of via whatsapp delen met hun vrienden gaat dat niet werken.

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Er worden anders genoeg aanslagen voorkomen.

    Zeggen ze.

    (in antwoord op harrr)
    • ernie

     zeggen ze inderdaad… vooral de adepten van Dr. French!

     (in antwoord op Burgermans)
     • DoubleUC

      Ik heb niet zo’n geloof in wat ‘ze’ zeggen.

      (in antwoord op ernie)
     • ernie

      gelukkig is het dan ook onderzocht door Dr. French. Die is nu bezig met het onderzoek naar het antwoord op de vraag “willen we meer of willen we minder Burgermannetjes?”

      (in antwoord op DoubleUC)
     • Heldoppantoffels

      MINDER! MINDER! MINDER!

      (in antwoord op ernie)
     • ernie

      Geduld het kan nog wel even duren want Dr. French is heel druk. Eerst moet ie nog het onderzoek afronden naar de mate van affectieverwaarlozing bij Windows8

      (in antwoord op Heldoppantoffels)
     • DoubleUC

      Bovendien: de vijand (Nederlandse overheid) schendt wel meer rechten van ons, burgers…

      (in antwoord op DoubleUC)
  • ernie

   Heil Burgermans!

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Flagged!

    (in antwoord op ernie)
    • ernie

     het is nog lang geen 27 April en je kunt dus nog niet met vlaggetjes zwaaien, koekhappen en zaklopen. Maar jezelf belachelijk maken mag natuurlijk altijd!

     (in antwoord op Burgermans)
  • VonRichthoven456353022260

   En programma’s zoals Sesamstraat!
   Dat is echt pure indoctrinatie.

   (in antwoord op Burgermans)
 2. Tim66

  Onze bassis rechten worden geschonden onder het mom van terrorisme vraag je maar eens af of al die gebeurtenissen geen false flag operatie,s zijn , Om zo de burger totaal in de tang van de NWO te krijgen democratie is alleen nog maar een woord wat je in de geschiedenis boeken kunt vinden want democratie bestaat niet meer wel een banken ,bildenberg dictatuur! Waarin wij burgers slaven zij geworden en wie zegt dat het wel mee valt blijf lekker door slapen!

 3. Meneer Dick

  Ik heb toch niets gemerkt.

 4. Heldoppantoffels

  Westerse overheden begeven zich al langere
  tijd op deze ‘glijdende schaal’. Dreiging van terrorisme wordt gebruikt om
  brave burgers op grote schaal af te luisteren. Wat mij betreft zijn dat geen
  kenmerken die horen bij een open westerse democratie, maar meer bij tweede rang debielenstaten die bang zijn voor de burger en een andere mening.

  In Nederland zie je dit soort trekjes ook, vooral Halbe Zijlstra is er sterk
  in. Hij kreeg de vraag of hij over een bepaald onderwerp een referendum wilde laten houden. Zijn antwoord was “Nee dat zeker niet, die fout hebben we al eens gemaakt en dat doen we niet nog een keer”. Daarmee refereerde hij aan het referendum aangaande de Europese grondwet. Even ter herinnering, de Nederlandse burger zei duidelijk “NEE”. Vervolgens heeft men een paar stukjes aangepast en vond de Nederlandse politiek het ‘niet meer nodig’ om de beslissing nog een keer voor te leggen aan de burger. Met andere woorden, alsde burger niet het antwoord geeft dat wij wensen…dan negeren wij de burger voortaan. En dat lieve mensen, is hoe zieke, arrogante, politieke hufters zoals Halbe Zijlstra naar ons kijken. En dat hij van de VVD is, ach er zijn ook zulke smeerlappen bij andere partijen zoals D66.

Reacties niet toegestaan