Altijd bang voor Boko Haram: ‘We kunnen geen kant op’

Afgelopen weekend viel Boko Haram de grootste stad in het noordoosten van Nigeria aan. De ruim een miljoen inwoners van Maiduguri zijn doodsbang. Caleb Bitrus, die in de omsingelde stad woont, zegt in Nrc.next: 'Alles is nu kalm en ordelijk in Maiduguri. Maar we lopen groot gevaar. We kunnen geen kant op'. Voorlopig houdt het Nigeriaanse leger stand, maar het heeft zware klappen gehad. De grote legerbasis in het nabij gelegen stadje Monguno, die de belangrijkste buffer vormde, is in handen gevallen van de terreurgroep. De gouverneur van de deelstaat Borno, waar Maiduguri de hoofdstad van is, waarschuwt de inwoners zich niet door angst te laten overweldigen en niet te vluchten. 'Maar we kunnen niet weg', zegt Caleb. 'Het vliegveld is alleen nog beschikbaar voor militairen en politici. De weg is te onveilig'. Caleb Bitrus is christelijk. Een groot deel van zijn familie is naar Kameroen gevlucht. Zijn vader Joseph woont in het gigantische Lagos. Hij vertelt over hoe geweld tegen niet-moslims al decennia lang plaats heeft. 'Ik gaf me vaak uit voor Youssouf. Ik ging naar school met moslims. Ik spreek Arabisch zoals zij. Ik kan reciteren uit de Koran. Toen islamitische jongeren jaren geleden het busbedrijf van de christelijke eigenaar voor wie ik werkte aanvielen, heb ik me er zo uitgered'. Maar Joseph is net zo goed bang voor het Nigeriaanse leger. 'Als Boko Haram ergens heeft huisgehouden is alle jeugd verdacht. Wie wegrent als het leger komt, wordt neergeschoten. Zo ben ik ook vrienden kwijt geraakt'. De meedogenloze aanpak van het leger, levert Boko Haram weer rekruten op in het door werkloosheid geplaagde noorden.
 

Bron(nen):   nrc.next (betaald)      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Boko Haram doet precies wat Mohammed zijn volgelingen heeft opgedragen: andersdenkenden onderwerpen en de islamitische wet uitvoeren.

 2. Windows 8

  “In 2002, the group we know today as Boko Haram began life in a mosque in Maiduguri, the capital of Borno state and the most populous and important city in northeastern Nigeria. Thirteen years later, Boko Haram are coming home – bigger, stronger and more dangerous than ever.

  We could have overpowered the insurgents, but there was no[t] enough ammunition,” said one army officer who was present, speaking to Nigeria’sPremium Times, in an admission that symbolises everything that is wrong with Nigeria’s military-led counter-terrorism approach.”

  http://www.theguardian.com/world/2015/jan/28/-sp-maiduguri-nigeria-boko-haram-future

  • Vogelbeest

   We kunnen natuurlijk geld storten voor kogels. Maar waarschijnlijk hebben we dat al gedaan en is het verdwenenin de zakken van een of andere corrupte ambtenaar of politicus.

   (in antwoord op Windows 8)
 3. DoubleUC

  Islam en geweld: twee handen op één buik.

Reacties niet toegestaan