Oud-presidenten kosten Fransen ruim 6 miljoen

De drie nog levende Franse oud-presidenten kosten de Franse belastingbetaler jaarlijks ruim 6 miljoen euro. Daarbij is geen rekening gehouden met het honorarium van ongeveer 6000 euro per maand dat de drie krijgen en de 12.000 euro die Valéry Giscard d' Estaing per maand ontvangt als lid van de grondwetgevende raad.

Dat heeft de socialistische parlementariër René Dossière volgens de krant Le Figaro becijferd. De liberaal Giscard d' Estaing, die president was van 1975 tot en met 1981, kan per jaar 2,5 miljoen euro op zijn bankrekening bijschrijven. Voor de gaullist Jacques Chirac (president van 1995 tot en met 2007) is dat 2,2 miljoen en voor zijn partijgenoot Nicolas Sarkozy, die van 2007 tot en met 2012 staatshoofd was, 1,5 miljoen.

Behalve het geld hebben oud-presidenten recht op een gemeubileerd appartement en op twee politieagenten voor hun bewaking. Ook hebben zij een auto met twee chauffeurs en zeven vaste medewerkers tot hun beschikking.

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Zoveel is dat nu ook weer niet.

  • Windows 8

   Daarbij is geen rekening gehouden met het honorarium van ongeveer 6000 euro per maand dat de drie krijgen en de 12.000 euro die Valéry Giscard d’ Estaing per maand ontvangt als lid van de grondwetgevende raad.

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Dat zijn nu ook weer geen geen uitzonderlijk hoge bedragen voor topambtenaren en overheidsfunctionarissen.

    (in antwoord op Windows 8)
  • ernie

   hoeveel kost het dan? Heeft Dr. French dat al onderzocht? Want er zijn nogal wat politici e.d. die het graag willen weten, maar er nog steeds geen helder antwoord op hebben. Jouw hoog gewaardeeerde Dr. French heeft het (nog?) niet onderzocht – dus hoe weet je dan dat “het nu ook weer niet zoveel” is? Wij willen graag harde verifieerbare wetenschappelijke data en geen onderbuik van Burgermannetjes!
   Prof. Matthijs (en die bestaat wel itt tot Dr. French) heeft het wel onderzocht en die komt voor 2010 al gauw boven de 40 miljoen…. Dat is dus wel aanmerkelijk meer.
   Anderen (maar die gokken wellicht iets meer dan Matthijs) komen nog veel hoger…
   Wetenschappelijk feit – en daar gaat veel irritatie over – is nu eenmaal dat er veel van de kosten van het koningshuis zijn verstopt. o.m. de zog. functionele en doorbelaste kosten zijn nogal wazig gerapporteerd. Maar jij die zich altijd beroept op harde verifieerbare wetenschap weet zo uit de losse pols “zoveel is het nu ook weer niet”. Waar baseer je je op? Dr. French alweer?

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Slik je je pillen wel, ernie? Het antwoord op je vraag staat gewoon in het artikel. 😉

    (in antwoord op ernie)
    • ernie

     je hebt wel last van een MPS he?

     (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Niet echt, ik wordt juist vrolijk van je onnozele epistels, ernie. 🙂

      Ben je er al achter wat het kost?

      (in antwoord op ernie)
     • ernie

      vreest niet. dat is een veel voorkomend verschijnsel bij MPS.
      ja ik bent er agter, maar ik komp noch bij jau voor spelingsles

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Dat mag je allemaal vinden, ernie. Ik ben heel tolerant wat dat betreft. 😉

      (in antwoord op ernie)
 2. Peter de Jong

  Waren wij in Nederland maar zo goedkoop uit. Alex en zijn grote familie kost een veelvoud meer

Reacties niet toegestaan