Vlaamse school screent Facebook-profielen van al haar leerlingen

Het Vrij Technisch Instituut (VTI) in Aalst heeft twee namen van leerlingen doorgegeven aan de politie, omdat ze herhaaldelijk IS-sympathieën uitten op sociale media, waaronder Facebook. Eén van de scholieren verklaarde zelfs bereid te zijn om zelf ook af te reizen naar Syrië. De politie onderzoekt of het gaat om stoerdoenerij of dat het risico bestaat dat de leerlingen zelf tot enige actie overgaan. De school laat al geruime tijd de Facebook-profielen van leerlingen steekproefsgewijs screenen door leraren. Nu is besloten om de profielen van alle leerlingen – dat zijn er meer dan 1500 – te controleren. ‘Als school hebben we een maatschappelijke taak die we niet uit de weg willen gaan. Voor ieders veiligheid. Als we op nog onrustwekkende dingen stoten, zullen we opnieuw de politie inlichten’, verklaarde Inge De Troyer, directeur communicatie bij het VTI, in Het Laatste Nieuws. Wettelijk gezien mag de school dit doen, maar privacy-experts plaatsen daar hun vraagtekens bij. Professor Jos Dumortier van de KU Leuven vindt het niet de taak van leerkrachten om studenten te controleren op wat ze online uitspoken. 'Vrije meningsuiting geldt toch zeker voor jongeren. Als er al moet nagegaan worden wat ze op internet doen, laat die rol dan over aan de ouders. Anders vrees ik voor een heksenjacht.'    

Bron(nen):   Het Laatste Nieuws      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vogelbeest

  Deze school neemt een verantwoordelijkheid op zich die wat mij betreft bij de ouders hoort te liggen. Maar die doen dat blijkbaar niet of het interesseert ze niet.
  Petje af voor deze school!

  • Windows 8

   Stap te ver, privé aangelegenheid !!

   (in antwoord op Vogelbeest)
   • Leon Swinkels

    Openbaar plaatsen maakt het.. openbaar ( zelfde als deze reactie, mag door iedereen gezien en bekeken worden ).

    Enige argument dat kan worden aangevoerd is dat kinderen jonger dan 18 of 21 niet in staat zijn de consequenties van hun (online) handelen voldoende vooraf te beoordelen. Dat zou echter ook direct een argument zijn om deze kinderen geheel van het internet te weren of uitsluitend onder begeleiding gebruik te laten maken van internet.

    (in antwoord op Windows 8)
   • Vogelbeest

    Niet mee eens. Als je 15 bent laat je je makkelijk meeslepen door wervelende filmpjes met mooie muziek die jouw als de held van een revolutie voorstellen. Iemand van 15 of 16 ziet de gevolgen niet voldoende.
    Van iemand van 25 mag je verwachten dat hij/zij zelf kan bedenken dat het niet netjes is om een man en zijn zonen te onthoofden en zijn vrouw en dochters te verkrachten en als slavin te verkopen.
    Iemand tussen 12 en 20 heeft aansturing richting beschaving nodig. Daar zijn opvoeders voor. In dit geval laten ouders het na. Ik ben blij dat de school het doet.

    (in antwoord op Windows 8)
 2. Windows 8

  “Wettelijk gezien mag de school dit doen…” toch alleen als het profiel openbaar is !!!

Reacties niet toegestaan