Birdman en Boyhood favoriet bij Oscars

De tragikomedie Birdman en de meer dan 2,5 uur durende film Boyhood, over het opgroeien van de Amerikaanse jongen Mason, worden als favoriet beschouwd voor de belangrijkste categorieën bij de 87e uitreiking van de Oscars in Los Angeles. Beide films zijn al meer onderscheiden. Zo riepen vrijwel alle critici, ook in Nederland, Boyhood uit tot beste film van 2014.

De Oscars worden in de nacht van zondag op maandag (Nederlandse tijd) uitgereikt. Birdman, van de Mexicaan Alejandro González Iñarritu, gaat over een Hollywoodster die één keer in zijn leven een serieus toneelstuk wil maken. De film heeft negen nominaties gekregen, waaronder die voor beste film en beste acteur (Michael Keaton). Boyhood kreeg zes nominaties, waaronder eveneens die voor beste film en beste regisseur (Richard Linkater).

Evenals Birdman heeft The Grand Budapest Hotel van regisseur Wes Anderson negen nominaties gekregen. De film The Imitation Game, over het leven van de Engelse miskende wiskundige Alan Turing, kreeg acht nominaties.

In de categorie korte animatiefilms dingt de Nederlandse film A Single Life van regisseur Joris Oprins mee. In het werkstuk van 2 minuten en 15 seconden zet Pia een mysterieuze vinyl single op, waardoor ze ineens in staat blijkt door haar eigen leven te reizen.