Waarom ze in Duitsland punctueler zijn dan in Spanje

Het zal geen verrassing zijn: Duitsers en Zwitsers zijn de meest punctuele mensen ter wereld. Op de voet gevolgd door Japanners, Zweden en natuurlijk Nederlanders. Weinig stipt zijn ze dan weer in India, Nigeria, Saoedi-Arabië en Kenia. Ook in Italië en Spanje gaat men wat flexibeler om met de tijd dan in Noord-Europa. Veel hangt af van historische factoren die hebben bepaald hoe mensen leven, werken en met elkaar om gaan. Deels is van belang hoe het dagelijks leven er uit ziet: is het strak ingedeeld en kun je daar van op aan of is het juist dynamisch en onvoorspelbaar? Als je in Duitsland woont bijvoorbeeld weet je dat alles zo ongeveer volgens plan verloopt: treinen gaan op tijd, het verkeer is elke dag hetzelfde. De systemen zijn betrouwbaar. Overheidsregels zijn duidelijk en worden gehandhaafd. Deze strakheid is deels het resultaat van een vroege industriële revolutie. Als je als fabrieksarbeider in een Duitse autofabriek vier minuten te laat komt, dan start de machine waar jij verantwoordelijk voor bent ook te laat, waardoor het hele productieproces vertraging oploopt met allerlei kosten tot gevolg. Tot op de dag van vandaag is de Duitse punctualiteit ten dele hierin geworteld. In andere samenlevingen, vooral in ontwikkelingslanden, is juist sprake van constante verandering. Politieke en financiële systemen wisselen, het verkeer is chaotisch en het werk is sterk afhankelijk van de seizoenen. Werknemers moeten juist flexibel zijn, zodat ze zich kunnen aanpassen aan de situatie, het weer en de werkzaamheden. culture map scheduling

Bron(nen):   Business Insider      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Burgermans

    Slecht verhaal, Jeanette. In Frankrijk begon de industriële revolutie eerder dan in Duitsland en daar zijn ze niet punctueler. In Japan begon die pas later en daar zijn ze juist wel punctueler. Punctualiteit heeft veel meer met cultuur en religie te maken.

    • DoubleUC

      Inderdaad. De invloed van Johannes Calvijn meer bepalend geweest.

      Was trouwens een paar jaar geleden een (lange) documentaire op TV die hierover ging. Een toonaangevende Duitse filosoof liet toen weten dat de Duitse gründlichkeit voornamelijk zijn oorsprong vond in het eren van God. Zij het daar op grond van het Lutheranisme … een stroming binnen het Protestantse Christendom.

      Het Lutheranisme is de belangrijkste stroming die wel meer invloeden hebben gehad, zie bijvoorbeeld wat Maarten Luther van de Joden vond:

      In 1543 verscheen Over de Joden en hun leugens (Von den Juden und Ihren Lügen), een antisemitische verhandeling over de Joden. Het bevat zeven maatregelen die volgens Luther tegen de Joden genomen moeten worden:

      1. Synagogen en Joodse scholen moeten in brand gestoken worden.

      2. Huizen van Joden moeten afgebroken en verwoest worden. In plaats daarvan moet hun een simpel dak of een stal worden toegewezen.

      3. Joodse gebedsboeken moeten afgenomen worden.

      4. Rabbijnen en andere Joodse geletterden moet, op straffe van de dood, verboden worden ooit nog iemand het Joodse geloof te leren.

      5. Sieraden en geld van de Joden moet afgenomen worden.

      6. Joden mogen zich niet meer op straat vertonen.

      7. Joden moeten opgepakt worden en in werkkampen gestopt worden om hen hun brood te laten verdienen.

      De afkeer van Luther van de Joden is waarschijnlijk te verklaren uit zijn teleurstelling over het uitblijven van hun bekering.

      (in antwoord op Burgermans)
  2. Meneer Dick

    Als ik afspreek met iemand uit een vreemde cultuur, dan spreek ik niet met hem af op bijvoorbeeld 13:00 uur maar op 12:52 uur. En als hij dat nog niet goed begrijpt en te laat komt, dan vertrek ik weer van de afgesproken plek, zeg op 13:01 uur als hij er dan nog niet is.

Reacties niet toegestaan