MH370 is al een jaar spoorloos

Precies een jaar is het vliegtuig met vluchtnummer MH370 spoorloos. Het verdween op 8 maart 2014 van de radar toen het van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur naar de Chinese hoofdstad Peking vloog. Geen mens weet waar het is gebleven.

Vermoedelijk maakte het vliegtuig rechtsomkeert en stortte het na uren vliegen in een afgelegen gebied in de Indische Oceaan. Daar zoekt het Nederlandse bedrijf Fugro in opdracht van de Australische overheid op de zeebodem naar het wrak, maar ook die zoektocht is vooralsnog vruchteloos gebleken.

De vraag is hoe lang er nog gezocht blijft worden naar het toestel. Als het aan China ligt blijft de zoektocht doorgaan. Dat zei de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi zondag. Maar Australië, dat een leidende rol heeft in de zoektocht, liet eerder deze maand uit monde van vice-premier Warren Truss weten dat er 'niet eeuwig' kan worden gezocht.

De geliefden van de 239 voornamelijk Chinese inzittenden van het vliegtuig van Malaysia Airlines verkeren dus nog altijd in onzekerheid over het lot van die mensen. Algemeen geaccepteerd is dat ze zijn omgekomen. Malaysia Airlines houdt een herdenking op zondag.