Onze gevangenen maken zich tegenwoordig nuttig

Ze bakken brood, maken bedden of bierkratjes: het te werk stellen van Nederlandse gevangenen brengt sinds twee jaar meer op dan het kost. Afgelopen jaar leverde de arbeid van gevangenen de schatkist 4,4 miljoen euro op, schrijft NRCQ. Dat succes komt mede door In-Made. Dat is de verzamelnaam voor de penitentiaire productiebedrijven van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Een woordvoerder vertelt dat door de overkoepelende organisatie, die sinds 2011 bestaat, het werk professioneler is geworden. Het productietempo ligt hoger en de instellingen werken beter samen. Ook zijn er meer opdrachten. Gevangenen werken gemiddeld 20 uur per week. Ze krijgen daarvoor minimaal 76 eurocent en maximaal 1,52 euro per uur betaald. Het gaat er vooral om dat ze een zinvolle dagbesteding hebben en werkervaring opdoen. De DJI zelf is een belangrijke opdrachtgever. Maar ook organisaties en bedrijven als het Rode Kruis en Bison huren gevangenen in. Totaal aantal gedetineerden in Nederland: kaart

Bron(nen):   NRCQ      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Templein

  Wat een kul verhaal. Eerst worden de wajongers uit de aangepaste werkplaatsen verjaagd. Ze moeten werk vinden in het bedrijfsleven. Dat mislukt vaak. Dan zitten ze achter de geraniums.
  Het werk dat zij eerst deden, wordt kennelijk nu door gevangen gedaan.
  Als het werktempo daar wordt opgevoerd, zal dat ook nieuwe spanningen opleveren, enz. Vergeet niet dat er onder gevangenen veel mensen zijn die min of meer psychiatrische problemen hebben.

  • marianne martens

   de gevangen hebben al tientallen jaren gewerkt en zich nuttig gemaakt ( Wie zijn hier beter van geworden ?), de sociale werkplaatsen, speciaal onderwijs, verpleeghuizen, politiebureau’s, ziekenhuizen, poliklinieken, bibliotheken, zwembaden, asielcentra, kinderopvang, reclassering worden opgeheven. Over een 1/2 eeuw zijn er weer sociale werkplaatsen, meer speciaal onderwijs,meer verpleeghuizen, meer ziekenhuizen, meer poliklinieken, meer bibliotheken, meer zwembaden, meer asielcentra en de koophuizen zijn voor een” appel eitje ” te koop ivm met het hoge stervens-aantal van degenen die na WO2 zijn geboren.

   (in antwoord op Templein)
  • martijnhoekstra

   Er zijn ongeveer 200.000 wajongers in Nederland, en ongeveer 10.000 gedetineerden. En zo’n 1.200.000 werkelozen. Dat die 10.000 gedetineerden met hun 5000 fulltime arbeidsplaatsen voor significante verdringing op de arbeidsmarkt zorgt lijkt me stug.

   (in antwoord op Templein)

Reacties niet toegestaan